ADS: Heleen Van Cauwenberghe en Tom Baeyens

Achter de schermen

De kracht van het MEET HET-netwerk.

Een van de vele sterktes van het MEET HET-netwerk is het unieke samenwerkingsverband; een breed gamma aan landmeetkundige diensten dat wordt aangeboden in uiteenlopende geografische regio’s, steeds door een vakspecialist in elk domein. Dat het voltallige team de kracht van samenwerken erkent, zal door niemand ontkend worden. En om die samenwerkingen extra te stimuleren, plaatsen we graag dergelijke projecten in de kijker, ter inspiratie of puur ter informatie. Dit keer trokken we naar Oosterzele, waar Tom Baeyens van MEET HET Geraardsbergen en Heleen Van Cauwenberghe van MEET HET Gavere de krachten bundelden.

Een kelder voor appartementsblok

“Eenvoudig gesteld wordt een kelder uitgegraven voor een appartementsblok in Oosterzele”, zo steekt Tom Baeyens, landmeter-expert van MEET HET, van wal. “Mijn opdrachtgever is de grondwerker Sachem & Co, een vaste klant die zelf in onderaanneming werkt voor de bouwfirma die de appartementen plaatst. Het spreekt voor zich dat de bestaande toestand van de werf opgemeten dient te worden alvorens de werken uit de startblokken konden schieten. Aan de hand van GPS en mijn totaalstation zijn we erin geslaagd de lokale 2D-plannen van de kelder om te vormen tot een 3D-model in Lambertcoördinaten. Hierdoor moet niets meer op de werf worden uitgezet en kunnen de uitgravingen gebeuren met machinesturing. Om die machine op te starten en te controleren, ga ik ter plaatse, maar ook tussentijds word ik op de werf verwacht om de grondhoeveelheden op te meten, denk maar aan de vervuilde of gezeefde grond. Zodra de kelder is uitgegraven, wordt dit opnieuw gemeten, om zo de totale hoeveelheid te bepalen en de klant de mogelijkheid te geven om een correcte factuur op te stellen. En daar stopt het niet, want ook na het plaatsen van de kelder komt er meetwerk aan te pas, namelijk bij het rondom aanvullen.”


Een project met mooie uitdagingen

Het uitgraven van grond is één zaak, maar de grond moet logischerwijs ook een nieuwe bestemming krijgen. “Meestal wordt de uitgegraven grond afgevoerd naar landbouwgrond in de omgeving. Dit is natuurlijk niet zomaar toegelaten, om een perceel te mogen ophogen is er namelijk een vergunning nodig. Daarvoor kon ik een beroep doen op Heleen, waarover later meer. Soms wordt de vergunning ‘aangekocht’, maar het kan evenzeer gebeuren dat de grondwerker dit zelf bekomt”, zo gaat Tom verder. “De bestaande toestand van het perceel moet hiervoor worden opgemeten. Normaliter doe ik dit zelf, maar als een collega dichtbij woont, kunnen we ook daar een beroep op doen; de kracht van MEET HET. Indien de percelen het toelaten maken we gebruik van een quad voor de opmeting. En hoe het dan verder loopt? Het ophogen van het perceel gebeurt met een bulldozer op machinesturing, ook hiervoor is een 3D-ontwerp nodig en wederom ga ik ter plaatse om dit op te starten en te controleren.”


De samenwerking kort toegelicht

“Heleen van Cauwenberghe van MEET HET Gavere deed al het nodige voor de omgevingsvergunning. En daar stopte de samenwerking niet, ze maakte evenzeer een ontwerp op voor de ophoging”, zo besluit Tom. Een mooie samenwerking dus, die tot een goed einde werd gebracht.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten

Meet Het Logo Icon White

Voor algemene vragen,
samenwerkingen of gekke
projecten helpen we je graag via
ons hoofdkantoor verder.

CONTACTEER ONS Arrow Link