ADS: Stijn Beyls van MEET HET Kortrijk

Achter de schermen

“Het is wel wat viezer, maar dat schrikt mij niet af!”

“Ik doe zelden klassieke metingen.”
Met ondertussen al meer dan zes jaar op de teller bij MEET HET, is Stijn een vaste waarde van het netwerk. Maar wat doet Stijn precies als hij zelden klassieke metingen doet? “Ik ben niet bang om mijn handen vuil te maken!”

Hoe ben je bij MEET HET terecht gekomen?

“Ik heb topografie gestudeerd en werkte tijdens mijn studies bij een landmeter. Daarna ben ik een klein jaar op zee gaan werken met hydrografie. Op dat moment werkte Kurt van MEET HET Brugge daar ook, maar we zijn elkaar daar niet tegengekomen. Daarna ben ik bij Sweco gaan werken en vervolgens ben ik landmeter bij Colas geworden. Na een tijdje ben ik ook daar weggegaan om elders werfleider te worden. Op het moment dat ik naar MEET HET kwam, heerste er economische werkloosheid. Ik was al een tijdje bezig in bijberoep maar het feit dat ik er bij MEET HET niet alleen voor zou staan, heeft me toch mede over de streep getrokken”, begint Stijn.

“Een leuke anekdote: Tom Baeyens van MEET HET Geraardsbergen heeft eigenlijk mijn job als landmeter bij Colas overgenomen. Uiteindelijk zijn we dan allebei op dezelfde dag bij MEET HET begonnen, 1 oktober 2015. Op de eerste meeting die we hadden, bracht hij een CD mee met kindermuziek die ik in de bedrijfswagen had laten liggen!”, lacht Stijn.

“We hebben enkele opdrachten samen uitgevoerd en daar is er dan een goede samenwerking uit voortgevloeid. We zijn allebei gespecialiseerd in de wegenbouw, dus dat klikt wel. Dat is dan ook één van de grote voordelen van MEET HET, dat je gemakkelijk contacten kan opbouwen, met elkaar grote projecten kunt doen en dat je gemakkelijk iemand kan raadplegen. Als je alleen bent, dan kan je niet genieten van deze voordelen.”

Als je geen klassieke metingen doet, wat is dan wel je dienstverlening?

“Toen ik werfleider was hadden we een project met Farys waarbij de projectleider naar mij kwam met een probleem bij de rioleringswerken. Hij vroeg of ik eens kon gaan kijken naar de riolering van het appartementsgebouw want de afkoppelingsdeskundige en hijzelf geraakte er geen wijs uit. Door teamwerk en veel te puzzelen is het uiteindelijk gelukt.”

“Het is zo dat ik erachter ben gekomen dat dat puzzelen mij eigenlijk wel ligt. Het opzoeken hoe de riolering in elkaar zit, sprak me aan. Het is wel wat viezer, werken met rioleringen, maar dat schrikt mij niet af. Zo ben ik dus in dat deel van de sector gerold. Nu is Farys, samen met Aquafin en Stad Gent, één van mijn grootste klanten.”

Hoe gaat dat in zijn werk, zo’n opmeting van riolering?

“Het is belangrijk dat je weet hoe je riolering in elkaar zit en of alles nog goed is. Meerdere gebouwen beschikken niet over een plan van hun riolering waardoor ze niet meteen weten hoe ze problemen moeten oplossen. Mijn dienstverlening komt van pas bij bijvoorbeeld een huis waar er vaak overstroming is of een gebouw met verstopte WC’s. Vaak doen ze beroep op een ruimer, maar ze hebben ook graag een plan om te voorkomen dat zo’n zaken nog eens gebeuren of om gemakkelijker bij volgende intervenities te werk te kunnen gaan. Ook voor budgetbeheer is het handig dat ze deze plannen hebben: als er iets moet hersteld worden, zoals bijvoorbeeld de parking, kunnen ze meteen ook kijken of het nuttig is om iets van de riolering te vernieuwen.”

“Iedereen denkt bij het horen van (ver)bouwen aan mooie gebouwen, maar de fundering en riolering zijn ook cruciale zaken die in orde moeten zijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling als je een nieuw gebouw zet dat het meteen onder water loopt. Systematisch wordt er toch meer en meer aandacht gegeven aan deze branche.”

Met welke apparatuur werk je dan?

“Riolering opmeten en in kaart brengen gebeurt met andere apparatuur dan de klassieke metingen. We werken met zenders en ontvangers, of we dalen af met een camera en zender aan als het gebied toegankelijk is. We gebruiken een hogedrukspuitkarretje waarmee we vlot gaan traceren als de camera niet gemakkelijk doorgaat of voor grote afstanden.”

Waarmee zou jij een andere licentienemer kunnen helpen (of een architect)?

“Ik kijk in eerste instantie hoe de bestaande riolering in elkaar zit en inventariseer die. Er wordt een plan opgemaakt waarin ik aantoon hoe ik een renovatie of aanpassing zou aanpakken, vaak in samenspraak met de architect die er dan zijn visie over geeft.”

“Ik ben ook gerechtsdeskundige, zo ben ik al een paar keer opgeroepen om te kijken waarom er iets verkeerd is. Achteraf moet er dan ook een keuring gebeuren, dat is ook iets dat ik veel doe. Ik ga dan gaan kijken of de riolering correct gescheiden is. Dat gaat van particuliere woningen tot ziekenhuizen. Dat is iets wat de collega’s gewoon zouden gaan opmeten, maar vaak kan daar dus nog iets aan gekoppeld worden zoals de riolering opmeten. Dat is dus waarmee ik de collega’s kan bijstaan”, besluit Stijn.

“Daarnaast ga ik ook met bewoners gaan onderhandelen in kader van onteigening voor een nieuwe baan of iets anders. Ik ga de gesprekken gaan voeren. Alles dus wat bij riolering komt kijken, in de breedste zin van het woord!”

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten

Meet Het Logo Icon White

Voor algemene vragen,
samenwerkingen of gekke
projecten helpen we je graag via
ons hoofdkantoor verder.

CONTACTEER ONS Arrow Link