De 4 stappen die leiden tot een Digital Twin!

Digital Twin

Bij MEET HET onderscheiden we vier stappen die leiden tot een digital twin: collect, model, connect en think. Niet alle vier die stappen zijn steeds nodig, want afhankelijk van de use case kan elke stap een eindpunt zijn en een nuttige digital twin opleveren. Voor elke stap hebben we ook een hele waaier aan mogelijkheden om de digital twin te visualiseren en er interactie mee te maken, waaronder ook virtual en augmented reality toepassingen.

COLLECT

Zoals gezegd is de eerste stap collect. Daarbij gaan we zoveel mogelijk informatie verzamelen met een hele range aan sensoren. In de meeste gevallen gaan we de werkelijkheid daarbij ook ruimtelijk meten – bijvoorbeeld met statische en mobiele laserscanners en camera’s – steeds met een indrukwekkende nauwkeurigheid. Alle verzamelde data gaan we samenvoegen in de tweede stap, model.

MODEL

Nadat we alle nodige informatie verzameld hebben, schakelen we over naar de volgende fase. Bij de tweede stap model gaan we alle verzamelde data namelijk samenvoegen. Vaak worden daarbij ruimtelijke 2D en 3D-plannen opgemaakt, waarop andere data geënt wordt. Zo krijgen ook deze data een ruimtelijke dimensie en visualisatie. Een gekend voorbeeld is een building information model, beter bekend als BIM. In de derde fase gaan we de statische digital twin met de werkelijkheid verbinden.

CONNECT

In de eerste twee stappen hebben we informatie verzameld en alle data samengevoegd. Dit levert een statische digital twin op, waarbij je enkel manueel data kan toevoegen. In de derde stap, connect, verbinden we de digitale tweeling met de werkelijkheid, waarbij regelmatig én in realtime data binnenkomt via onder ander IoT-sensoren.

THINK

In de laatste fase, die we bij MEET HET think noemen, hebben we als doel om dé ultieme digital twin te creëren die slimmer is dan de werkelijkheid. Hierbij wordt de verzamelde realtime data gebruikt om via machine learning voorspellingen over de werkelijkheid te doen.

Een mooi voorbeeld hier is predictive maintenance. Steeds meer bedrijven willen namelijk afstappen van correctief onderhoud, want downtime staat synoniem voor tijd- en geldverlies en ook preventief onderhoud levert te veel verlies op; valabele frustraties die zelfs bij de sterkste believers niet in dovemansoren kunnen vallen. Door exact te kunnen voorspellen wanneer het beste moment is om de onderhoudswerkzaamheden aan te vatten – predictive maintenance dus – behoren die frustraties definitief tot het verleden.

Benieuwd welke voordelen een digitale tweeling voor jou in petto heeft? Neem dan snel contact met ons op, we helpen je met veel plezier verder.

Lees ook