Een Digital Twin van het Belfort Brugge

Digital Twin

MEET HET in het VRT journaal!

Het Brugse Belfort is dé trots van het Venetië van het Noorden en tevens het bekendste gebouw op het prestigieuze marktplein. De niet te missen bezienswaardigheid dateert uit de middeleeuwen en werd in 1999 tot werelderfgoed uitgeroepen door UNESCO. Hoewel de toren vooral een praktische waarde heeft gehad, staat het Belfort bij velen symbool voor macht, rijkdom en vrijheid van de stad. En daar kan de lichtelijk scheve uitstraling niets aan veranderen.

Gebouwen leven en het spreekt dan ook voor zich dat een middeleeuws belfort op regelmatige basis gerestaureerd moet worden. Om alle hoekjes en kantjes gedetailleerd in kaart te brengen, doet de West-Vlaamse hoofdstad een beroep op de expertise en de hoogtechnologische snufjes van MEET HET. Een drone vliegt langs de toren van het Belfort, terwijl binnen nauwkeurige metingen worden uitgevoerd met lasertoestellen. Beide gegevens worden samengevoegd tot een volwaardig 3D-plan en dit moet uitsluitsel bieden of de toren nog verder is weggezakt.

“Met een drone wordt alles in kaart gebracht. Zowel boven uit de lucht, waarbij je een luchtfoto krijgt, maar ook 360 graden rond het Belfort”, zo start Kurt Huygelier, dronepiloot en vaste waarde binnen het MEET HET-team. “Ik schat dat we vandaar ongeveer 200 foto’s hebben genomen. Die worden over elkaar gekleefd en dan krijg je een volledig beeld van het Belfort.”

Zodra alle metingen afgerond zijn, schieten de renovatiewerken uit de startblokken. Hilde Decleer, schepen van Patrimoniumbeheer, heeft er alleszins vertrouwen in: “Er is geen gevaar dat de toren zal scheefzakken, want we vermoeden dat het gestabiliseerd is. Met deze metingen kunnen we dat tot op de centimeter weten en als we dit over 30 jaar nogmaals onderzoeken, zullen we perfect uitsluitsel kunnen bieden”.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten

Meet Het Logo Icon White

Voor algemene vragen,
samenwerkingen of gekke
projecten helpen we je graag via
ons hoofdkantoor verder.

CONTACTEER ONS Arrow Link