Project: in Gotje 17 word je gekatapulteerd naar de jaren 60

BIM

Wie door Gotje slentert richting het Brugse centrum botst ter hoogte van nummer 17 op een oude staalwerkplaats. Het authentieke pand was jarenlang de thuisbasis voor diverse frees- en draaimachines, maar na ettelijke decennia dringt een functiewijziging zich op; het pand wordt omgetoverd tot een ontmoetingscentrum van het Masereelfonds. Voor de aanvang van het project zijn plannen noodzakelijk en daarvoor was MEET HET de geknipte partner. We spreken met verantwoordelijk landmeter-expert Lander over het unieke pand en de leuke aspecten van het project.

Van staalwerkplaats naar ontmoetingscentrum

“Het pand is momenteel nog in het bezit van een oudere man die zich dagelijks fervent focuste op het maken van staalstukken op maat, stuk voor stuk met de hand gefabriceerd en zonder enige vorm van automatisatie”, zo steekt Lander van wal. “De ruimte is ondertussen verkocht en wordt getransformeerd naar de nieuwe huisvesting van het Masereelfonds, een vereniging voor socio-cultureel volwassenenwerk dat gedragen wordt door vrijwilligers en geëngageerde leden. Om de industriële uitstraling en het karakter tijdens de verbouwingen niet verloren te laten gaan, vroeg de architect, EA+ Architecten, een gedetailleerd BIM-model. Met de P40 scanner bracht ik alles nauwkeurig in kaart, inclusief alle staalstructuren en de authentieke draai- en freesmachines, zodat die een plaatsje kunnen krijgen in het nieuwe ontwerp.”

“Schoolvoorbeeld dat de kracht van MEET HET illustreert”

In het Venetië van het noorden vertoeven is een bijzonderheid an sich. Als je dan nog eens op wandelafstand van de Brugse reien strandt, dan kunnen we spreken van een authentieke locatie in de breedste zin van het woord. “Ik zeg vaak dat je als landmeter overal komt en vaak in de uithoeken van het land belandt, maar het is zelfs een understatement om deze locatie uniek te noemen. Je verwacht niet dat je op 100 meter van de Brugse reien plots in de jaren 60 terechtkomt”, aldus Lander. De landmeter uit Oost-Vlaanderen is tevreden over het project, dat staat als een paal boven water. “Dit project illustreert de kracht van MEET HET, want als kleine landmeter moet je vaak dergelijke opdrachten laten passeren, omdat je noch over het geschikte materiaal beschikt, noch over alle kennis. Dankzij het netwerk kon ik gebruik maken van de scanners en voor het uittekenen van het meetwerk kon ik een beroep doen op collega’s. Het project krijgt trouwens nog een verlengstuk, een extra deeltje wordt opgekocht en daarvoor hebben ze een pv van meting nodig. Zonder MEET HET kan je de hoofdopdracht niet voltooien en loop je dus ook de volgende fasen mis”, zo besluit Lander dankbaar.

Een tevreden klant aan het woord

Werken met BIM biedt een aantal troeven die perfect in het gedachtegoed van architecten passen, en dus op de leest van de principes van bouwindustrialisatie zijn geschoeid.  “Een belangrijke doelstelling is de bundeling van kennis en informatie in het digitale model van MEET HET, met een aanzienlijke tijdswinst als resultaat. Bovendien wordt het kenniszwaartepunt van de bouwoefening naar voren geschoven en worden veranderingen op een erg efficiënte manier doorgevoerd, waardoor conflicten vroegtijdig aan het licht komen; clash detection zoals we zeggen. Wanneer we bijvoorbeeld in de oude werkplaats ventilatiebuizen willen hangen, krijgen we dankzij het BIM-model meteen de mogelijke plaatsen voorgeschoteld. We kunnen eenvoudig anticiperen op problemen die zonder het BIM-model van MEET HET pas op de bouwplaats zouden komen bovendrijven”, zo vertelt Martijn De Coster, architect en bestuurder van EA+ Architecten.

“Een bijkomende troef van het BIM-model is dat we de bouwplannen op elk moment en in een fractie van een seconde kunnen visualiseren. Het is eenvoudig om af te toetsen wat de ruimtelijke werking is van een bepaalde verandering, waardoor we het potentieel van een pand optimaal benutten. In de Brugse woning werd die meerwaarde des te duidelijker. Het pand wordt namelijk gedomineerd door een grote lichtstraat, wat we ook in het nieuwe ontwerp willen behouden. Dankzij het BIM-model konden we snel merken door welke toevoegingen we dit verloren.”

BIM

Lees ook