Metingen met de kajak, het kan!

Opmeting en uitzetwerk

De opdracht in een notendop

“Een van mijn grote klanten klopte bij mij aan om een aantal metingen uit te voeren. De eerste opdracht kaderde in het teken van een natuurcompensatieproject in de Antwerpse provincie”, zo steekt Florence van wal. “Een bestaande natuurzone wordt omgevormd tot een groter rietveld, om andere vogels en diersoorten aan te trekken. Natuurcompensatie is een maatregel die genomen wordt om een verlies aan beschermde natuur, ten gevolge van een project, te compenseren. Om de bestaande natuurzone uit te breiden, diende het volledige gebied in kaart gebracht te worden en daarvoor kon ik een beroep doen op Lander.” 

“Ik focuste mij in eerste instantie op het 3D-meten van de huidige waterloop, waarbij de bovenkant en onderkant taluds noodzakelijk waren, samen met de as van de waterloop. Voor de metingen was het totaalstation mijn rechterhand, in combinatie met GPS om het model in Lambert-72 coördinatenstelsel uit te kunnen voeren”, vult Lander aan. “Bij kleine waterlopen kunnen alle gegevens verzameld worden vanop het droge, maar deze waterloop was op bepaalde plaatsen 10 meter breed, dus was het water opgaan niet alleen de snelste, maar ook de goedkoopste manier. Samen met jobstudent Seppe gingen we de uitdaging aan; Seppe waagde zich op het water met de valstok en ikzelf voerde de metingen uit vanop land. Plezant? We hebben ons zeker geamuseerd.”

“Zware meetdagen aan een hoog tempo”

Waterlopen in kaart brengen en rietvelden opmeten, het klinkt als een bijzonder leuke opdracht, maar niet alles is rozengeur en maneschijn. “Het opgemeten gebied bedraagt ongeveer 300 op 800 meter, een serieuze oppervlakte dus. Door de periode van het jaar en de zware regenval de dagen ervoor, was de vochtigheid van de bodem sterk gestegen en dat maakte de meetdagen een stuk zwaarder. Ik had al snel dagelijks 20 000 stappen in de benen, en doe dat gerust maal twee met de zware ondergrond van vette klei. Mijn fysiek was alleszins goed getraind, ik kon mijn loopkledij ‘s avonds in de kast laten hangen”, lacht Lander.

Een goed geoliede tandem

Florence staat bij haar collega’s bekend als ‘de grootste doorgever van opdrachten’; een unieke eigenschap die op de laatste MEET HET-teamdagen beloond werd met een award. “Ik werk in bijberoep voor MEET HET, waardoor het niet altijd even evident is om alle opdrachten te combineren. Toen Lander in Evergem zich bij het netwerk aansloot, zag ik een unieke kans om sporadisch samen te werken; efficiënt teamwork in de breedste zin van het woord”, verklaart Florence. “We vormen regelmatig een tandem, een goed geoliede motor. Voor het technische aspect en het meetwerk kan ik een beroep doen op Lander, terwijl ik mijn pijlen kan richten op het administratieve en juridische aspect ter ondersteuning.”

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten

Meet Het Logo Icon White

Voor algemene vragen,
samenwerkingen of gekke
projecten helpen we je graag via
ons hoofdkantoor verder.

CONTACTEER ONS Arrow Link