Unieke opmeting in Duitse bunker uit WOII

Hoe ben je in dit project gerold?

“Tijdens een nieuwsuitzending kwam de opmerkelijke vondst in Middelkerke mij ter ore. Een archeoloog bij Adede BV lichtte kort de situatie toe en liet vallen dat de bunker niet fysiek behouden blijft, maar dat ze het complex wel in kaart willen brengen aan de hand van hoogtechnologische technieken. De link met 3D-laserscanning was snel gelegd, dus ik besloot mijn kans te wagen en mijn kaarten als landmeter-expert op tafel te gooien bij Adede”, zo steekt Laurens van wal. “Na een kort algemeen contact kreeg ik de kans om een offertevoorstel in te dienen; de eerste stap was gezet en de deur stond op een kiertje. Met slechts een half woord uitleg maakte ik een offerte met de meest voor de hand liggende opties om de bunker in kaart te brengen. En wat bleek? Ze hebben mijn offerte gebruikt om aan het stadsbestuur de opmetingen en verdere kosten voor te leggen. Er waren nog vier andere partijen in de running, dus de voldoening was des te groter toen ik de opdracht binnenhaalde.”

Hoe ben je vervolgens te werk gegaan?

“Omdat de bunker niet fysiek bewaard blijft, maar wel digitaal in de archieven zal voortbestaan, vroeg de klant een BIM-model met grafische viewer als resultaat. Het BIM-model is natuurlijk de mooiste manier om in kaart te brengen hoe de bunker is gebouwd, hoe de ruimtes zich onderling verhouden en wat er in elk onderdeel terug te vinden is. Met de grafische viewer willen ze ook niet technisch-onderbouwde geïnteresseerden inkijk geven in Duitse bunker, dus het project richt zich op meerdere instanties”, vertelt Laurens. “Ter plaatse was de statische laserscanner Leica P40 mijn rechterhand. Ik ben buiten gestart, omdat ik zo het maaiveld mooi kon meenemen en in kaart kon brengen hoe diep de bunker gelegen was. Daarna begaf ik mij in de bunker zelf. De datawolken zijn deels gepolygoneerd en deels cloud-to-cloud geregistreerd.”

Welke uitdagingen kwamen tijdens de metingen op je pad?

“De bunker maakt deel uit van de Atlantikwall, een ruim 5.000 kilometer lange verdedigingslinie van het Duitse leger in WOII. Door de toenmalige functie is het mogelijk dat er explosieven gevonden worden op de site, dus een expert is te allen tijde ter plaatse. Dit is in se geen uitdaging, maar het maakt dit project nog net een tikkeltje spannender. In de bunker diende ik mij regelmatig in bochten te wringen om zo veel mogelijk data te capteren met de scanner. Met 10 à 15 centimeter water op de vloer en de ene oneffenheid na de andere, was het niet altijd evident om de P40 stabiel te positioneren. Daarnaast had de kleine ruimte een scala aan inkepingen, waardoor de afstanden tussen de verschillende opstelpunten soms heel klein waren. Uitdagend om kwaliteit te behouden, maar we zijn er zeker in geslaagd.”

Wat een uniek project, je kijkt er voldaan op terug?

“In eerste instantie durfde ik mijn kansen niet hoog in te schatten. Adede is gespecialiseerd in opsporing en ruiming van niet gesprongen explosieven, geofysisch onderzoek en archeologie op land en onder water met een actieradius van België, tot in Duitsland en Scandinavië. De voldoening is des te groter bij dergelijke klanten en daar ben ik toch wel trots op”, gaat Laurens verder. “Daarnaast illustreert dit project wederom de kracht van MEET HET. Dankzij mijn metingen en de ervaring en expertise van het hoofdkantoor voor het verdere verloop, hebben we een geslaagd BIM-model afgeleverd aan onze klant. Dus ik kan zeker tevreden terugkijken op een uniek project in de breedste zin van het woord.”

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten

Meet Het Logo Icon White

Voor algemene vragen,
samenwerkingen of gekke
projecten helpen we je graag via
ons hoofdkantoor verder.

CONTACTEER ONS Arrow Link