Algemene verkoopsvoorwaarden MEET HET BV
versie: 2025-01-10

Toepassing

  1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen van Meet Het BV, hierna genoemd ‘de opdrachtnemer’, en op alle door de opdrachtnemer te sluiten overeenkomsten en de daaruit voortvloeiende leveringen en uitvoeringen van werkzaamheden, diensten, goederen, meet- en onderzoeksresultaten, adviezen, software en detacheringen van medewerkers van de opdrachtnemer.
  2. Deze algemene voorwaarden worden steeds geacht van voor het totstandkomen van de overeenkomst gekend en tevens uitdrukkelijk aanvaard te zijn. Deze voorwaarden zijn aanvullend van toepassing indien tussen partijen afwijkende bijzondere voorwaarden bedongen werden. In dat geval zijn alle bepalingen van de algemene voorwaarden toepasselijk behoudens diegene die onverenigbaar zijn met de bijzondere voorwaarden. Deze aangepaste voorwaarden zijn van toepassing bij uitdrukkelijke of stilzwijgende aanvaarding voor lopende opdrachten.
  3. Afwijking van onderhavige voorwaarden is aan de opdrachtnemer slechts tegenstelbaar indien uitdrukkelijk schriftelijk overeengekomen. Bij een interpretatie dienen onderhavige algemene voorwaarden te worden gelezen in combinatie met onze eventuele bijzondere voorwaarden en/of de contractuele voorwaarden, indien van toepassing. Indien een rechtbank van oordeel is dat een bepaalde clausule zou dienen gematigd te worden, dient dit te gebeuren op die wijze dat het beginsel dat overeenkomsten tussen partijen tot wet strekken, in acht genomen wordt en derhalve kan een clausule niet zonder uitwerking zijn, behoudens in geval van nietigheid of uitdrukkelijke afstand ervan.
  4. De opdrachtgever met wie onderhavige algemene voorwaarden zijn overeengekomen, stemt in met de toepasselijkheid van deze voorwaarden op eventueel aanvullende werkzaamheden, opdrachten en/of meerwerk en de later door de opdrachtnemer met de opdrachtgever te sluiten overeenkomsten, tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders bepaald.

Overeenkomst

  1. Een overeenkomst tot het uitvoeren van levering van goederen, diensten en/of prestaties wordt geacht te zijn gesloten op het ogenblik dat de opdracht door de opdrachtnemer schriftelijk is aanvaard.
  2. Tot de overeenkomst maken deel uit de door de opdrachtnemer medegedeelde beschrijvingen en gegeven informatie, daarbij inbegrepen de erin opgenomen bijzondere voorwaarden, onverminderd huidige algemene voorwaarden welke worden beschouwd als van bij aanvang medegedeeld te zijn.
  3. Het tot stand komen van een overeenkomst houdt in dat onderhavige algemene voorwaarden door de opdrachtgever zijn aanvaard.
  4. De inhoud van de opdracht is bepaald door de in de aanbieding of in de opdrachtbevestiging gegeven beschrijving van de werkzaamheden, benevens door alle wijzigingen en aanvullingen die naderhand in overleg worden aangebracht en schriftelijk worden bevestigd.
  5. Tenzij anders vermeld, zijn aanbiedingen van de opdrachtnemer drie maanden van kracht. Aanbiedingen zijn vrijblijvend en kunnen na aanvaarding van de opdrachtgever schriftelijk worden herroepen door de opdrachtnemer.
  6. De ondertekenaar die tekent namens en voor rekening van de opdrachtgever wordt verondersteld handtekeningbevoegdheid te hebben of in elk geval uitdrukkelijk mandaat te hebben om de opdrachtgever te verbinden, bij gebreke waarvan deze op solidaire wijze als verbonden zal worden beschouwd.

Omschrijving van de werkzaamheden en diensten

  1. De inhoud van de overeenkomst is bepaald door de in de aanbieding of de bevestiging van de overeenkomst gespecificeerde werkzaamheden en diensten. Alle diensten en prestaties die door de opdrachtnemer dienen te worden afgeleverd en niet beschreven zijn in de voormelde overeenkomst, zullen worden beschouwd als bijkomende werkzaamheden en zullen conform de regelgeving van de opdrachtnemer in rekening worden gebracht.

Vergunningen en aanleveren van gegevens

  1. De opdrachtgever staat in voor het tijdig verkrijgen en behouden van alle vergunningen welke benodigd zijn voor de te verrichten werkzaamheden en voor een normale wijze van uitvoering daarvan, alsmede voor het gebruik van toegangswegen naar het werkterrein. De opdrachtgever is ten allen tijde zelf verantwoordelijk dat hij tevens over alle vereiste erkenningen, toelatingen en andere vergunningen beschikt. Eventuele documenten waarover de opdrachtnemer dient te beschikken voor uitvoering van de opdracht, dienen op eerste verzoek daartoe aan de opdrachtnemer te worden overgemaakt. De opdrachtgever zal voor de aanvang van de opdracht trouwens alle gegevens en documenten aan de opdrachtnemer bezorgen die redelijkerwijze als relevant voor de uitvoering van de opdracht kunnen worden beschouwd.
  2. De opdrachtgever is zelf verantwoordelijk voor nadelige gevolgen ingevolge het verstrekken van onjuiste en/of onvolledige informatie.
  3. Alle gevolgen (boetes, schadeclaims, edm.) ten gevolge van of voortvloeiende uit het niet of niet tijdig aanwezig zijn van de hierboven vermelde vergunningen of toelatingen zijn voor rekening van de opdrachtgever.

Geheimhouding en intellectueel eigendom

  1. De opdrachtnemer behoudt zich het recht voor de aflevering van rapporten te weigeren tot na volledige betaling te hebben ontvangen. Behoudens andersluidend bedongen, wordt de eigendom van rapporten en documenten pas overgedragen na volledige betaling. De intellectuele eigendomsrechten blijven steeds bij de opdrachtnemer .
  2. De opdrachtgevers of leveranciers, hierbij ingebrepen (maar niet beperkt tot) al hun werknemers of onderaannemers, verbinden zich ertoe alle technieken, procédés, know-how of andere bijzondere gegevens waarvan zij kennis nemen ingevolge de toevertrouwde opdracht of geleverde prestaties, goederen en/of diensten, strikt geheim te houden en geen medewerking te verlenen aan concurrerende firma’s van de opdrachtnemer om deze gevoelige informatie te delen, dit alles op straffe van een forfaitaire schadevergoeding van € 20.000 per vastgestelde inbreuk, onverminderd bijkomende schadevergoeding in evenredigheid met de aangetoonde schade.
  3. De opdrachtnemer is gerechtigd, ten behoeve van de eigen bedrijfsuitvoering onderzoek- en meetgegevens toe te voegen aan een in eigen beheer ontwikkelde databank.
  4. De opdrachtnemer heeft het uitsluitend recht tot openbaarmaking, verwezenlijking en verveelvoudiging van zijn ontwerpen, tekeningen, schetsen, foto’s en beeldmateriaal van de ontwerpen.
  5. Indien een zodanige vinding is ontstaan door uitwisseling van kennis tussen opdrachtgever en de opdrachtnemer, heeft de opdrachtgever het recht op zijn naam en zijn rekening octrooi op de vinding aan te vragen. De opdrachtgever stelt de opdrachtnemer van zijn besluit daartoe onverwijld in kennis. Als de opdrachtgever een dergelijk octrooi verkrijgt, verleent hij aan de opdrachtnemer een in beginsel niet overdraagbare licentie op die vinding om deze in de huidige bedrijfsvoering van de opdrachtnemer toe te passen. Indien de opdrachtgever geen gebruik maakt van voormeld recht, heeft de opdrachtnemer het recht om op eigen naam en rekening octrooi voor die vinding aan te vragen. De opdrachtnemer stelt de opdrachtgever hiervan onverwijld in kennis. Als de opdrachtnemer een dergelijk octrooi verkrijgt, verleent zij aan de opdrachtgever een in beginsel niet overdraagbare licentie op die vinding om deze in de huidige bedrijfsvoering van de opdrachtgever toe te passen.
  6. De oprachtnemer blijft eigenaar van de intellectuele eigendomsrechten op de data die wordt opgeslagen op een softwareplatform dat al dan niet door de opdrachtnemer ter beschikking wordt gesteld aan de opdrachtgever, en dit ook na het beëindigen van de samenwerkingsovereenkomst of de opdracht.

Overmacht en stagnaties

  1. Ingeval van overmacht wordt de uitvoering van de overeenkomst opgeschort zolang de oorzaak van de overmacht de uitvoering door de opdrachtnemer onmogelijk maakt, zonder dat de opdrachtgever of derden aanspraak kan / kunnen maken op schadevergoeding.
  2. Ingeval van blijvende overmacht heeft de opdrachtnemer het recht om zonder rechterlijke tussenkomst de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden en is de opdrachtgever gehouden om in een redelijke verhouding tot de prijs voor de gehele levering of opdracht te betalen voor dat gedeelte van de overeenkomst dat inmiddels mocht zijn uitgevoerd, de daartoe gemaakte kosten inbegrepen.
  3. Onder overmacht wordt onder meer, derhalve niet uitsluitend, verstaan:
  4. Oorlog, onlusten, overstromingen of rampen, dan wel extreme weersomstandigheden;
  5. Belemmerende maatregelen van binnen- en buitenlandse overheden, brand, sabotage, algehele werkstaking,vervoersstremmingen;
  6. Zodanige wijzigingen dat in de omstandigheden dat (verdere) nakoming van de verplichting van opdrachtnemer kan worden verlangd;
  7. Het in gevaar komen van de veiligheid of gezondheid van de medewerkers van de opdrachtnemer, door welke omstandigheden ook.
  8. Onder overmacht wordt voorts verstaan het optreden van storingen in door de opdrachtnemer ter uitvoering van de verleende opdracht gebruikte apparatuur, en dit ondanks door de opdrachtnemer in redelijkheid getroffen maatregelen ter voorkoming van dergelijke storingen.
  9. Meerwerk en oponthoud door stagnatie buiten schuld van de opdrachtnemer, waartoe behoren o.a. maar niet beperkt tot vertraging als gevolg van het werk van derden, het opnieuw plaatsen van verloren materiaal of voorbereidingswerk en/ of opnieuw inwinnen van data, zal worden verrekend tegen de geldende tarieven.
  10. Indien het werk wordt uitgevoerd op tijdbasis, is weerverlet een risico voor de opdrachtgever.

Opleveringstermijn

  1. Termijnen die door de opdrachtnemer worden opgegeven zijn louter van informatieve aard en berusten steeds op een schatting. Overschrijding van de opleveringstermijnen – anders dan in gevallen van opzet of grove schuld door de opdrachtnemer – geeft de opdrachtgever nimmer het recht om schadevergoeding van de opdrachtnemer te vorderen, vertragingsboetes te eisen of een korting op aan de opdrachtnemer toekomende bedragen te bekomen.

Transport

  1. Aan- en afvoer van onderzoekmateriaal en meetapparatuur wordt verrekend overeenkomstig de tarieven in de offerte zoals aanvaard door de opdrachtgever mits de onderzoekpunten met het normaal gebruikelijke materiaal bereikbaar zijn.
  2. Indien de bereikbaarheid, toegankelijkheid en berijbaarheid van de locatie voor het normaal gebruikelijke materiaal niet mogelijk is en bijzondere maatregelen nodig zijn, zijn alle daaraan verbonden kosten, ook de wachttijden, voor rekening van de opdrachtgever.

Hindernissen

  1. Indien hindernissen of onvoorzienbare omstandigheden schade aan of verlies van materieel of apparatuur van de opdrachtnemer of van een door de opdrachtnemer aangesteld bedrijf tot gevolg hebben, is de opdrachtgever gehouden die schade of verlies te vergoeden.
  2. Indien de opdrachtgever wenst dat de werkzaamheden ondanks de hindernissen of onvoorzienbare omstandigheden toch worden verdergezet, zullen alle kosten, zoals deze van het verwijderen van de hindernissen, wachttijden edm., voor rekening zijn van de opdrachtgever. Deze laatste zal tevens instaan voor de kosten van eventuele schade en verlies van apparatuur en materiaal.

Tarieven en betaling

  1. De tarieven van de opdrachtnemer zijn berekend op basis van de op het ogenblik van aanbieden gekende parameters en de van toepassing zijnde index der consumptieprijzen. Ongeacht de aard van de overeenkomst zal bij iedere aanrekening van levering van goederen, diensten en/of prestaties een prijsherziening kunnen geschieden indien de parameters wijzigen en/of de index der consumptieprijzen aangepast wordt. Een prijsherziening zal in ieder geval kunnen doorgevoerd worden bij wijziging van de volgende parameters: lonen, sociale lasten, prijzen van materialen, grondstoffen en verbruiksproducten en de toegenomen prijzen van door derden geleverde goederen en diensten of prestaties, dit alles onverminderd een noodzakelijke prijsherziening ingevolge niet te voorziene omstandigheden op het ogenblik van de prijsaanbieding, zoals in het geval van wijziging van een wettelijke bepaling.
  2. Indien uw tarieven gehanteerd worden, behoudt de opdrachtnemer zich eveneens het recht voor deze aan te passen conform de indexering van de lonen van haar aangestelden.
  3. Vermelde prijzen zijn exclusief B.T.W., tenzij anders vermeld.
  4. Administratieve kosten, dossierkosten en bijv. kosten van gegevens opgevraagd bij de overheid of bij derden, alsmede bijzondere taksen, lasten of kosten, maken geen deel uit van de opgegeven prijzen. Tenzij in de opdrachtbevestiging uitdrukkelijk anders is vermeld, worden bijkomende werkzaamheden afzonderlijk in rekening gebracht. De meerprestaties worden tevens aangerekend aan de op dat ogenblik van toepassing zijnde tarieven. Nazorg wordt steeds altijd afzonderlijk aangerekend.
  5. Alle facturen van de opdrachtnemer zijn steeds betaalbaar in onze woonplaats, netto, zonder korting en uiterlijk binnen de 30 dagen na factuurdatum, en dit op de door de opdrachtnemer meegedeelde bankrekening.
  6. Voor iedere factuur die onbetaald blijft op de vastgestelde vervaldag zal van rechtswege en zonder aanmaning een verwijlintrest verschuldigd zijn van 12 % op jaarbasis met een minimum van € 12,39. Tevens zal er bij niet betaling van de factuur op de vervaldag, naast de verwijlintresten, een schadevergoeding verschuldigd zijn van 15 % van het factuurbedrag en dit met een minimum van € 123,95  per factuur.
  7. Voor langdurige projecten dient betaling te geschieden naarmate de werken worden uitgevoerd waarbij een voorschotfactuur kan worden opgemaakt gelijk aan 30 % van de waarde van het project. Indien gebruik wordt gemaakt van een wissel als betaalmiddel, vallen alle eventuele inningskosten en protestkosten ten laste van de opdrachtgever. In de bijzondere voorwaarden kunnen uitdrukkelijk bijkomstige betalingsafspraken worden bepaald.
  8. Indien de klant een consument is in de zin van het Wetboek Economisch Recht, zal worden afgeweken van voormeld art. 38 van deze algemene voorwaarden en dit als volgt: In geval van het bestaan van een betalingsachterstand verbindt de opdrachtnemer er zich toe om een eerste kosteloze herinnering te sturen aan de consument. Deze herinnering geldt als ingebrekestelling en omvat alle gegevens m.b.t. de vordering van de opdrachtnemer. De consument heeft dan 14 dagen de tijd om zonder bijkomende kosten over te gaan tot betaling van de hoofdsom en is op dat moment nog geen verdere kosten of intresten verschuldigd. Indien bijkomende herinneringen dienen te worden verstuurd, kan hiervoor € 7,50 worden aangerekend per zending, vermeerderd met de portkosten. Indien na deze 14 dagen geen betaling werd ontvangen door de opdrachtnemer, is een intrest verschuldigd door de consument vanaf de eerste dag volgend op de vervaldag. Bovendien heeft de opdrachtnemer  vanaf dan het recht om een vergoeding te vorderen bestaande uit enerzijds de nalatigheidsintresten aan wettelijke intrestvoet en anderzijds een forfaitaire administratieve vergoeding van € 30  voor vorderingen tot € 500; € 65 voor vorderingen boven € 500 + 5% van het bedrag van de bijkomende schijf (boven € 500). De administratieve geldboete kan nooit meer dan € 2000 bedragen.
  9. Bij annulatie door de opdrachtgever van een opdracht voor aanvang van uitvoering ervan is aan de opdrachtnemer een forfaitaire schadevergoeding gelijk aan 20 % van de waarde van de gegeven opdracht verschuldigd, dit onverminderd bijkomende schadevergoeding in geval deze kan worden bewezen.
  10. Indien de opdracht reeds in uitvoering is en de opdracht geannuleerd wordt gedurende de uitvoering, is de integrale waarde van de gegeven opdracht steeds verschuldigd behoudens indien de opdrachtnemer zelf een vermindering zou doorvoeren waarbij de opdrachtnemer bijzondere omstandigheden aanvaardt doch zonder dat deze laatste hiertoe verplicht zou kunnen worden gesteld.
  11. Als het uitvoeren van het project om welke reden dan ook (bijv. staking, beslaglegging, afwezigheid van de contactpersoon, …) wordt verhinderd, en de opdrachtgever laat na om de opdrachtnemer hiervan tijdig op de hoogte te brengen, dan zullen de reeds gemaakte kosten buiten de overeengekomen offerteprijs om, gefactureerd worden.
  12. De kosten van bijkomende rapportering en verzenden hiervan zijn voor rekening van de opdrachtgever. Transporten en verzendingen geschieden tevens op risico van de opdrachtgever.
  13. Nalatigheid in de betaling geeft de opdrachtnemer het recht om na deugdelijke sommatie lopende overeenkomsten te annuleren of desgewenst op te schorten tot de betaling heeft plaatsgevonden, onverminderd het recht van de opdrachtnemer op schadevergoeding indien hiervoor gronden zijn.
  14. De opdrachtnemer is steeds gerechtigd tussentijds zekerheidsstelling te eisen voor door de opdrachtgever te verrichten betalingen. Blijft de opdrachtgever in gebreke binnen de gestelde termijn deze zekerheid te geven, dan heeft de opdrachtnemer het recht om zonder ingebrekestelling de overeenkomst voor het nog niet uitgevoerde gedeelte te ontbinden zonder gerechtelijke tussenkomst – onverminderd het recht van De opdrachtnemer op betaling van het reeds uitgevoerde gedeelte en op schadevergoeding – ofwel de verdere uitvoering van bestaande overeenkomsten op te schorten tot betaling heeft plaatsgevonden en voor de verdere uitvoering vooruitbetaling te eisen.

Veiligheid, Gezondheid, Milieu (VGM)

  1. Opdrachtgever informeert de opdrachtnemer, reeds in het stadium van de aanvraag van offerte alsook bij alle wijzigingen, over alle aanwezige potentiële VGM-risico’s, zoals onder meer doch niet uitsluitend de mogelijke verontreinigingen in de ondergrond, en daaraan gerelateerde veiligheidsmaatregelen, die relevant zijn voor de werkzaamheden van de opdrachtnemer.
  2. Wanneer de opdrachtnemer werk op locatie uitvoert, moet de opdrachtgever ten allen tijde garant staan voor een veilige werkomgeving en er voor zorgen dat medewerkers van de opdrachtnemer voor aanvang van de werkzaamheden alle, overeenkomstig de van toepassing zijnde wet- en regelgeving, vereiste veiligheidsinstructies krijgen.
  3. De opdrachtnemer heeft het recht om haar werkzaamheden zonder opgave van redenen op te schorten indien naar haar oordeel de veiligheid van haar medewerkers niet meer gegarandeerd kan worden of mogelijk toekomstig in het gedrang kan komen, en dit onverminderd de betalingsverplichtingen van de opdrachtgever.

Gegevens en rapportering

  1. Tenzij in de opdrachtbevestiging uitdrukkelijk anders is vermeld, worden alle door de opdrachtnemer verzamelde meet- en onderzoeksgegevens en rapporteringen digitaal afgeleverd.
  2. Gerapporteerde gegevens en in het bijzonder die van bijkomende werkzaamheden, mogen slechts worden gehanteerd voor het doel waarvoor zij volgens de in de opdracht beschreven werkzaamheden zijn verzameld. Het gebruik van gegevens door de opdrachtgever of derden voor andere doeleinden, geschiedt voor risico van de gebruiker. Het opmaken van de rapporten geschiedt naar best vermogen en in geval van interpretatiemoeilijkheden kan de opdrachtgever een nadere toelichting bekomen.
  3. Verzending geschiedt voor risico van de opdrachtgever.
  4. Tenzij anders is overeengekomen, is de opdrachtnemer gehouden tot opslag van gegevens gedurende 2 jaar nadat de opdrachtgever de gegevens van de opdrachtnemer heeft ontvangen.

Aansprakelijkheid en vrijwaring

  1. De door de opdrachtnemer aanvaarde opdrachten houden steeds een middelenverbintenis in en geen resultaatsverbintenis.
  2. De opdrachtnemer is jegens de opdrachtgever aansprakelijk indien er sprake is van een toerekenbare tekortkoming en de opdrachtgever de opdrachtnemer schriftelijk in gebreke heeft gesteld en daarbij de opdrachtnemer heeft gesommeerd om de gevolgen van de tekortkomingen binnen een redelijke termijn te herstellen en bovendien de opdrachtnemer aan deze sommatie niet of niet tijdig heeft voldaan.
  3. De opdrachtnemer is bevoegd om in goed overleg met de opdrachtgever voor eigen rekening tekortkomingen, waarvoor hij aansprakelijk is, te herstellen of de uit die tekortkomingen voortvloeiende schade te beperken of op te heffen.
  4. De opdrachtnemer erkent geen enkele aansprakelijkheid voor schade die onder een door de opdrachtgever verzorgde verzekering wordt gedekt.
  5. Indien de aansprakelijkheid van de opdrachtnemer wordt vastgesteld, is deze beperkt tot 100% van het factuurbedrag (exclusief BTW) van de opdracht waarbij elke opdracht op zich wordt beschouwd, zonder deel uit te maken van een groter geheel.
  6. In afwijking van voorgaande artikelen onder deze rubriek “aansprakelijkheid en vrijwaring” aanvaardt de opdrachtnemer géén aansprakelijkheid in de volgende gevallen:
  7. voor schade die naar normaal gebruik in de branche behoort te worden gedekt door een door de opdrachtgever of aannemer af te sluiten ABR-verzekering;
  8. voor de onjuistheid en/of onvolledigheid van de door de opdrachtgever aangeleverde dan wel door oprachtnemer bij derden opgevraagde informatie;
  9. voor werkzaamheden uitgevoerd door niet bij de opdrachtnemer in dienst zijnde personeel, dat op aanwijzing van de opdrachtgever bij de uitvoering van het werk is gezet;
  10. voor werk en/of werkzaamheden van werknemers van de opdrachtnemer die het betreffende werk / de betreffende werkzaamheden uitvoeren onder directie van de opdrachtgever of van de door de opdrachtgever aangewezen derden;
  11. voor afwijkingen in de door de opdrachtnemer verstrekte onderzoeksgegevens;
  12. voor schade als gevolg van opgetreden hindernissen, als bedoeld in bovenvermelde rubriek “hindernissen”, het uitvallen en / of disfunctioneren van de door de opdrachtnemer ter uitvoering van de opdracht ingezette apparatuur en materiaal;
  13. voor schade als gevolg van overschrijding van de (op)leveringstermijnen;
  14. voor schade als gevolg van het bereiken van de meetlocaties zoals maar niet beperkt tot spoorvorming;
  15. voor de onjuistheid van andere dan door de opdrachtnemer gerapporteerde conclusies en/of interpretaties die de opdrachtgever of derden verbinden aan door de opdrachtnemer geleverde onderzoeksresultaten en/of rapportages;
  16. voor de schade toegebracht aan de persoon/personen van de opdrachtgever en/of derden;
  17. in geval van overmacht zoals bedoeld in rubriek “Overmacht en stagnaties”.
  18. De opdrachtnemer is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade, daaronder inbegrepen bedrijfsschade, productieverlies, omzet- en/of winstderving, waardevermindering van producten of objecten evenmin als bedragen die in de uitvoeringskosten zouden zijn begrepen als de opdracht bij aanvang goed zou zijn uitgevoerd.
  19. Elke aansprakelijkheid van de opdrachtnemer vervalt na verloop van 5 jaar, gerekend vanaf de datum van de eindfactuur van de overeenkomst.
  20. De in huidige rubriek opgenomen beperkingen en/of uitsluitingen gelden niet indien de schade het gevolg is van opzet of grove schuld van de opdrachtnemer of van zijn leidinggevende ondergeschikten.
  21. De opdrachtgever is verplicht de opdrachtnemer en diens ingezette medewerkers te vrijwaren voor verbintenisrechtelijke aanspraken van derden ter zake van de uitvoering van de opdracht, voor zover deze aanspraken niet door de verzekering worden gedekt.
  22. Het recht van de opdrachtgever op schadevergoeding vermindert niet diens verplichting tot betaling conform de opdracht.
  23. Indien de tussenkomst van de verzekeraar van de opdrachtnemer betrokken is en deze een schadegeval aanvaardt, is de vergoedbare schade maximaal gelijk aan het bedrag dat door de verzekeraar wordt betaald.
  24. Geen enkele aansprakelijkheid kan ten laste worden gelegd van de opdrachtnemer wegens het niet of onvoldoende verzekerd zijn.
  25. Indien de opdrachtgever in gebreke is gebleven uiterlijk binnen de 3 werkdagen na vaststelling van het schadegeval hiervan bij aangetekend schrijven aan de opdrachtnemer kennis te geven, is iedere vergoeding uitgesloten.
  26. De vrijstelling of franchise valt eveneens ten laste van de opdrachtgever, behoudens indien de opdrachtgever kan aantonen dat er sprake is van een manifest foutief handelen, met uitdrukkelijke uitsluiting van onzorgvuldigheid, van de opdrachtnemer.

Personeel

  1. De opdrachtgever verbindt er zich toe om tijdens en na de uitvoering (termijn van 12 maanden na volledige beëindiging van de opdracht) zich niet schuldig te maken aan afwerving van consultants of medewerkers van de opdrachtnemer dit zowel rechtstreeks als onrechtstreeks op straffe van een forfaitaire schadevergoeding van twee maal het jaarsalaris van de betrokken medewerker, onverminderd bijkomende schadevergoeding indien deze kan worden bewezen. Deze bepaling is eveneens van toepassing voor leveranciers van de opdrachtnemer.
  2. De opdrachtnemer is vrij om te bepalen welk personeel zal worden ingezet op een bepaalde opdracht en dit zowel op vlak van vakmanschap als aantal, tenzij anders is
  3. Algemene verkoopsvoorwaarden MEET HET BV
  4. versie: 2025-01-10
  5. Toepassing
  6. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen van Meet Het BV, hierna genoemd ‘de opdrachtnemer’, en op alle door de opdrachtnemer te sluiten overeenkomsten en de daaruit voortvloeiende leveringen en uitvoeringen van werkzaamheden, diensten, goederen, meet- en onderzoeksresultaten, adviezen, software en detacheringen van medewerkers van de opdrachtnemer.
  7. Deze algemene voorwaarden worden steeds geacht van voor het totstandkomen van de overeenkomst gekend en tevens uitdrukkelijk aanvaard te zijn. Deze voorwaarden zijn aanvullend van toepassing indien tussen partijen afwijkende bijzondere voorwaarden bedongen werden. In dat geval zijn alle bepalingen van de algemene voorwaarden toepasselijk behoudens diegene die onverenigbaar zijn met de bijzondere voorwaarden. Deze aangepaste voorwaarden zijn van toepassing bij uitdrukkelijke of stilzwijgende aanvaarding voor lopende opdrachten.
  8. Afwijking van onderhavige voorwaarden is aan de opdrachtnemer slechts tegenstelbaar indien uitdrukkelijk schriftelijk overeengekomen. Bij een interpretatie dienen onderhavige algemene voorwaarden te worden gelezen in combinatie met onze eventuele bijzondere voorwaarden en/of de contractuele voorwaarden, indien van toepassing. Indien een rechtbank van oordeel is dat een bepaalde clausule zou dienen gematigd te worden, dient dit te gebeuren op die wijze dat het beginsel dat overeenkomsten tussen partijen tot wet strekken, in acht genomen wordt en derhalve kan een clausule niet zonder uitwerking zijn, behoudens in geval van nietigheid of uitdrukkelijke afstand ervan.
  9. De opdrachtgever met wie onderhavige algemene voorwaarden zijn overeengekomen, stemt in met de toepasselijkheid van deze voorwaarden op eventueel aanvullende werkzaamheden, opdrachten en/of meerwerk en de later door de opdrachtnemer met de opdrachtgever te sluiten overeenkomsten, tenzij uitdrukkelijk en schriftelijk anders bepaald.
  10. Overeenkomst
  11. Een overeenkomst tot het uitvoeren van levering van goederen, diensten en/of prestaties wordt geacht te zijn gesloten op het ogenblik dat de opdracht door de opdrachtnemer schriftelijk is aanvaard.
  12. Tot de overeenkomst maken deel uit de door de opdrachtnemer medegedeelde beschrijvingen en gegeven informatie, daarbij inbegrepen de erin opgenomen bijzondere voorwaarden, onverminderd huidige algemene voorwaarden welke worden beschouwd als van bij aanvang medegedeeld te zijn.
  13. Het tot stand komen van een overeenkomst houdt in dat onderhavige algemene voorwaarden door de opdrachtgever zijn aanvaard.
  14. De inhoud van de opdracht is bepaald door de in de aanbieding of in de opdrachtbevestiging gegeven beschrijving van de werkzaamheden, benevens door alle wijzigingen en aanvullingen die naderhand in overleg worden aangebracht en schriftelijk worden bevestigd.
  15. Tenzij anders vermeld, zijn aanbiedingen van de opdrachtnemer drie maanden van kracht. Aanbiedingen zijn vrijblijvend en kunnen na aanvaarding van de opdrachtgever schriftelijk worden herroepen door de opdrachtnemer.
  16. De ondertekenaar die tekent namens en voor rekening van de opdrachtgever wordt verondersteld handtekeningbevoegdheid te hebben of in elk geval uitdrukkelijk mandaat te hebben om de opdrachtgever te verbinden, bij gebreke waarvan deze op solidaire wijze als verbonden zal worden beschouwd.
  17. Omschrijving van de werkzaamheden en diensten
  18. De inhoud van de overeenkomst is bepaald door de in de aanbieding of de bevestiging van de overeenkomst gespecificeerde werkzaamheden en diensten. Alle diensten en prestaties die door de opdrachtnemer dienen te worden afgeleverd en niet beschreven zijn in de voormelde overeenkomst, zullen worden beschouwd als bijkomende werkzaamheden en zullen conform de regelgeving van de opdrachtnemer in rekening worden gebracht.
  19. Vergunningen en aanleveren van gegevens
  20. De opdrachtgever staat in voor het tijdig verkrijgen en behouden van alle vergunningen welke benodigd zijn voor de te verrichten werkzaamheden en voor een normale wijze van uitvoering daarvan, alsmede voor het gebruik van toegangswegen naar het werkterrein. De opdrachtgever is ten allen tijde zelf verantwoordelijk dat hij tevens over alle vereiste erkenningen, toelatingen en andere vergunningen beschikt. Eventuele documenten waarover de opdrachtnemer dient te beschikken voor uitvoering van de opdracht, dienen op eerste verzoek daartoe aan de opdrachtnemer te worden overgemaakt. De opdrachtgever zal voor de aanvang van de opdracht trouwens alle gegevens en documenten aan de opdrachtnemer bezorgen die redelijkerwijze als relevant voor de uitvoering van de opdracht kunnen worden beschouwd.
  21. De opdrachtgever is zelf verantwoordelijk voor nadelige gevolgen ingevolge het verstrekken van onjuiste en/of onvolledige informatie.
  22. Alle gevolgen (boetes, schadeclaims, edm.) ten gevolge van of voortvloeiende uit het niet of niet tijdig aanwezig zijn van de hierboven vermelde vergunningen of toelatingen zijn voor rekening van de opdrachtgever.
  23. Geheimhouding en intellectueel eigendom
  24. De opdrachtnemer behoudt zich het recht voor de aflevering van rapporten te weigeren tot na volledige betaling te hebben ontvangen. Behoudens andersluidend bedongen, wordt de eigendom van rapporten en documenten pas overgedragen na volledige betaling. De intellectuele eigendomsrechten blijven steeds bij de opdrachtnemer .
  25. De opdrachtgevers of leveranciers, hierbij ingebrepen (maar niet beperkt tot) al hun werknemers of onderaannemers, verbinden zich ertoe alle technieken, procédés, know-how of andere bijzondere gegevens waarvan zij kennis nemen ingevolge de toevertrouwde opdracht of geleverde prestaties, goederen en/of diensten, strikt geheim te houden en geen medewerking te verlenen aan concurrerende firma’s van de opdrachtnemer om deze gevoelige informatie te delen, dit alles op straffe van een forfaitaire schadevergoeding van € 20.000 per vastgestelde inbreuk, onverminderd bijkomende schadevergoeding in evenredigheid met de aangetoonde schade.
  26. De opdrachtnemer is gerechtigd, ten behoeve van de eigen bedrijfsuitvoering onderzoek- en meetgegevens toe te voegen aan een in eigen beheer ontwikkelde databank.
  27. De opdrachtnemer heeft het uitsluitend recht tot openbaarmaking, verwezenlijking en verveelvoudiging van zijn ontwerpen, tekeningen, schetsen, foto’s en beeldmateriaal van de ontwerpen.
  28. Indien een zodanige vinding is ontstaan door uitwisseling van kennis tussen opdrachtgever en de opdrachtnemer, heeft de opdrachtgever het recht op zijn naam en zijn rekening octrooi op de vinding aan te vragen. De opdrachtgever stelt de opdrachtnemer van zijn besluit daartoe onverwijld in kennis. Als de opdrachtgever een dergelijk octrooi verkrijgt, verleent hij aan de opdrachtnemer een in beginsel niet overdraagbare licentie op die vinding om deze in de huidige bedrijfsvoering van de opdrachtnemer toe te passen. Indien de opdrachtgever geen gebruik maakt van voormeld recht, heeft de opdrachtnemer het recht om op eigen naam en rekening octrooi voor die vinding aan te vragen. De opdrachtnemer stelt de opdrachtgever hiervan onverwijld in kennis. Als de opdrachtnemer een dergelijk octrooi verkrijgt, verleent zij aan de opdrachtgever een in beginsel niet overdraagbare licentie op die vinding om deze in de huidige bedrijfsvoering van de opdrachtgever toe te passen.
  29. De oprachtnemer blijft eigenaar van de intellectuele eigendomsrechten op de data die wordt opgeslagen op een softwareplatform dat al dan niet door de opdrachtnemer ter beschikking wordt gesteld aan de opdrachtgever, en dit ook na het beëindigen van de samenwerkingsovereenkomst of de opdracht.
  30. Overmacht en stagnaties
  31. Ingeval van overmacht wordt de uitvoering van de overeenkomst opgeschort zolang de oorzaak van de overmacht de uitvoering door de opdrachtnemer onmogelijk maakt, zonder dat de opdrachtgever of derden aanspraak kan / kunnen maken op schadevergoeding.
  32. Ingeval van blijvende overmacht heeft de opdrachtnemer het recht om zonder rechterlijke tussenkomst de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden en is de opdrachtgever gehouden om in een redelijke verhouding tot de prijs voor de gehele levering of opdracht te betalen voor dat gedeelte van de overeenkomst dat inmiddels mocht zijn uitgevoerd, de daartoe gemaakte kosten inbegrepen.
  33. Onder overmacht wordt onder meer, derhalve niet uitsluitend, verstaan:
  34. Oorlog, onlusten, overstromingen of rampen, dan wel extreme weersomstandigheden;
  35. Belemmerende maatregelen van binnen- en buitenlandse overheden, brand, sabotage, algehele werkstaking,vervoersstremmingen;
  36. Zodanige wijzigingen dat in de omstandigheden dat (verdere) nakoming van de verplichting van opdrachtnemer kan worden verlangd;
  37. Het in gevaar komen van de veiligheid of gezondheid van de medewerkers van de opdrachtnemer, door welke omstandigheden ook.
  38. Onder overmacht wordt voorts verstaan het optreden van storingen in door de opdrachtnemer ter uitvoering van de verleende opdracht gebruikte apparatuur, en dit ondanks door de opdrachtnemer in redelijkheid getroffen maatregelen ter voorkoming van dergelijke storingen.
  39. Meerwerk en oponthoud door stagnatie buiten schuld van de opdrachtnemer, waartoe behoren o.a. maar niet beperkt tot vertraging als gevolg van het werk van derden, het opnieuw plaatsen van verloren materiaal of voorbereidingswerk en/ of opnieuw inwinnen van data, zal worden verrekend tegen de geldende tarieven.
  40. Indien het werk wordt uitgevoerd op tijdbasis, is weerverlet een risico voor de opdrachtgever.
  41. Opleveringstermijn
  42. Termijnen die door de opdrachtnemer worden opgegeven zijn louter van informatieve aard en berusten steeds op een schatting. Overschrijding van de opleveringstermijnen – anders dan in gevallen van opzet of grove schuld door de opdrachtnemer – geeft de opdrachtgever nimmer het recht om schadevergoeding van de opdrachtnemer te vorderen, vertragingsboetes te eisen of een korting op aan de opdrachtnemer toekomende bedragen te bekomen.
  43. Transport
  44. Aan- en afvoer van onderzoekmateriaal en meetapparatuur wordt verrekend overeenkomstig de tarieven in de offerte zoals aanvaard door de opdrachtgever mits de onderzoekpunten met het normaal gebruikelijke materiaal bereikbaar zijn.
  45. Indien de bereikbaarheid, toegankelijkheid en berijbaarheid van de locatie voor het normaal gebruikelijke materiaal niet mogelijk is en bijzondere maatregelen nodig zijn, zijn alle daaraan verbonden kosten, ook de wachttijden, voor rekening van de opdrachtgever.
  46. Hindernissen
  47. Indien hindernissen of onvoorzienbare omstandigheden schade aan of verlies van materieel of apparatuur van de opdrachtnemer of van een door de opdrachtnemer aangesteld bedrijf tot gevolg hebben, is de opdrachtgever gehouden die schade of verlies te vergoeden.
  48. Indien de opdrachtgever wenst dat de werkzaamheden ondanks de hindernissen of onvoorzienbare omstandigheden toch worden verdergezet, zullen alle kosten, zoals deze van het verwijderen van de hindernissen, wachttijden edm., voor rekening zijn van de opdrachtgever. Deze laatste zal tevens instaan voor de kosten van eventuele schade en verlies van apparatuur en materiaal.
  49. Tarieven en betaling
  50. De tarieven van de opdrachtnemer zijn berekend op basis van de op het ogenblik van aanbieden gekende parameters en de van toepassing zijnde index der consumptieprijzen. Ongeacht de aard van de overeenkomst zal bij iedere aanrekening van levering van goederen, diensten en/of prestaties een prijsherziening kunnen geschieden indien de parameters wijzigen en/of de index der consumptieprijzen aangepast wordt. Een prijsherziening zal in ieder geval kunnen doorgevoerd worden bij wijziging van de volgende parameters: lonen, sociale lasten, prijzen van materialen, grondstoffen en verbruiksproducten en de toegenomen prijzen van door derden geleverde goederen en diensten of prestaties, dit alles onverminderd een noodzakelijke prijsherziening ingevolge niet te voorziene omstandigheden op het ogenblik van de prijsaanbieding, zoals in het geval van wijziging van een wettelijke bepaling.
  51. Indien uw tarieven gehanteerd worden, behoudt de opdrachtnemer zich eveneens het recht voor deze aan te passen conform de indexering van de lonen van haar aangestelden.
  52. Vermelde prijzen zijn exclusief B.T.W., tenzij anders vermeld.
  53. Administratieve kosten, dossierkosten en bijv. kosten van gegevens opgevraagd bij de overheid of bij derden, alsmede bijzondere taksen, lasten of kosten, maken geen deel uit van de opgegeven prijzen. Tenzij in de opdrachtbevestiging uitdrukkelijk anders is vermeld, worden bijkomende werkzaamheden afzonderlijk in rekening gebracht. De meerprestaties worden tevens aangerekend aan de op dat ogenblik van toepassing zijnde tarieven. Nazorg wordt steeds altijd afzonderlijk aangerekend.
  54. Alle facturen van de opdrachtnemer zijn steeds betaalbaar in onze woonplaats, netto, zonder korting en uiterlijk binnen de 30 dagen na factuurdatum, en dit op de door de opdrachtnemer meegedeelde bankrekening.
  55. Voor iedere factuur die onbetaald blijft op de vastgestelde vervaldag zal van rechtswege en zonder aanmaning een verwijlintrest verschuldigd zijn van 12 % op jaarbasis met een minimum van € 12,39. Tevens zal er bij niet betaling van de factuur op de vervaldag, naast de verwijlintresten, een schadevergoeding verschuldigd zijn van 15 % van het factuurbedrag en dit met een minimum van € 123,95  per factuur.
  56. Voor langdurige projecten dient betaling te geschieden naarmate de werken worden uitgevoerd waarbij een voorschotfactuur kan worden opgemaakt gelijk aan 30 % van de waarde van het project. Indien gebruik wordt gemaakt van een wissel als betaalmiddel, vallen alle eventuele inningskosten en protestkosten ten laste van de opdrachtgever. In de bijzondere voorwaarden kunnen uitdrukkelijk bijkomstige betalingsafspraken worden bepaald.
  57. Indien de klant een consument is in de zin van het Wetboek Economisch Recht, zal worden afgeweken van voormeld art. 38 van deze algemene voorwaarden en dit als volgt: In geval van het bestaan van een betalingsachterstand verbindt de opdrachtnemer er zich toe om een eerste kosteloze herinnering te sturen aan de consument. Deze herinnering geldt als ingebrekestelling en omvat alle gegevens m.b.t. de vordering van de opdrachtnemer. De consument heeft dan 14 dagen de tijd om zonder bijkomende kosten over te gaan tot betaling van de hoofdsom en is op dat moment nog geen verdere kosten of intresten verschuldigd. Indien bijkomende herinneringen dienen te worden verstuurd, kan hiervoor € 7,50 worden aangerekend per zending, vermeerderd met de portkosten. Indien na deze 14 dagen geen betaling werd ontvangen door de opdrachtnemer, is een intrest verschuldigd door de consument vanaf de eerste dag volgend op de vervaldag. Bovendien heeft de opdrachtnemer  vanaf dan het recht om een vergoeding te vorderen bestaande uit enerzijds de nalatigheidsintresten aan wettelijke intrestvoet en anderzijds een forfaitaire administratieve vergoeding van € 30  voor vorderingen tot € 500; € 65 voor vorderingen boven € 500 + 5% van het bedrag van de bijkomende schijf (boven € 500). De administratieve geldboete kan nooit meer dan € 2000 bedragen.
  58. Bij annulatie door de opdrachtgever van een opdracht voor aanvang van uitvoering ervan is aan de opdrachtnemer een forfaitaire schadevergoeding gelijk aan 20 % van de waarde van de gegeven opdracht verschuldigd, dit onverminderd bijkomende schadevergoeding in geval deze kan worden bewezen.
  59. Indien de opdracht reeds in uitvoering is en de opdracht geannuleerd wordt gedurende de uitvoering, is de integrale waarde van de gegeven opdracht steeds verschuldigd behoudens indien de opdrachtnemer zelf een vermindering zou doorvoeren waarbij de opdrachtnemer bijzondere omstandigheden aanvaardt doch zonder dat deze laatste hiertoe verplicht zou kunnen worden gesteld.
  60. Als het uitvoeren van het project om welke reden dan ook (bijv. staking, beslaglegging, afwezigheid van de contactpersoon, …) wordt verhinderd, en de opdrachtgever laat na om de opdrachtnemer hiervan tijdig op de hoogte te brengen, dan zullen de reeds gemaakte kosten buiten de overeengekomen offerteprijs om, gefactureerd worden.
  61. De kosten van bijkomende rapportering en verzenden hiervan zijn voor rekening van de opdrachtgever. Transporten en verzendingen geschieden tevens op risico van de opdrachtgever.
  62. Nalatigheid in de betaling geeft de opdrachtnemer het recht om na deugdelijke sommatie lopende overeenkomsten te annuleren of desgewenst op te schorten tot de betaling heeft plaatsgevonden, onverminderd het recht van de opdrachtnemer op schadevergoeding indien hiervoor gronden zijn.
  63. De opdrachtnemer is steeds gerechtigd tussentijds zekerheidsstelling te eisen voor door de opdrachtgever te verrichten betalingen. Blijft de opdrachtgever in gebreke binnen de gestelde termijn deze zekerheid te geven, dan heeft de opdrachtnemer het recht om zonder ingebrekestelling de overeenkomst voor het nog niet uitgevoerde gedeelte te ontbinden zonder gerechtelijke tussenkomst – onverminderd het recht van De opdrachtnemer op betaling van het reeds uitgevoerde gedeelte en op schadevergoeding – ofwel de verdere uitvoering van bestaande overeenkomsten op te schorten tot betaling heeft plaatsgevonden en voor de verdere uitvoering vooruitbetaling te eisen.
  64. Veiligheid, Gezondheid, Milieu (VGM)
  65. Opdrachtgever informeert de opdrachtnemer, reeds in het stadium van de aanvraag van offerte alsook bij alle wijzigingen, over alle aanwezige potentiële VGM-risico’s, zoals onder meer doch niet uitsluitend de mogelijke verontreinigingen in de ondergrond, en daaraan gerelateerde veiligheidsmaatregelen, die relevant zijn voor de werkzaamheden van de opdrachtnemer.
  66. Wanneer de opdrachtnemer werk op locatie uitvoert, moet de opdrachtgever ten allen tijde garant staan voor een veilige werkomgeving en er voor zorgen dat medewerkers van de opdrachtnemer voor aanvang van de werkzaamheden alle, overeenkomstig de van toepassing zijnde wet- en regelgeving, vereiste veiligheidsinstructies krijgen.
  67. De opdrachtnemer heeft het recht om haar werkzaamheden zonder opgave van redenen op te schorten indien naar haar oordeel de veiligheid van haar medewerkers niet meer gegarandeerd kan worden of mogelijk toekomstig in het gedrang kan komen, en dit onverminderd de betalingsverplichtingen van de opdrachtgever.
  68. Gegevens en rapportering
  69. Tenzij in de opdrachtbevestiging uitdrukkelijk anders is vermeld, worden alle door de opdrachtnemer verzamelde meet- en onderzoeksgegevens en rapporteringen digitaal afgeleverd.
  70. Gerapporteerde gegevens en in het bijzonder die van bijkomende werkzaamheden, mogen slechts worden gehanteerd voor het doel waarvoor zij volgens de in de opdracht beschreven werkzaamheden zijn verzameld. Het gebruik van gegevens door de opdrachtgever of derden voor andere doeleinden, geschiedt voor risico van de gebruiker. Het opmaken van de rapporten geschiedt naar best vermogen en in geval van interpretatiemoeilijkheden kan de opdrachtgever een nadere toelichting bekomen.
  71. Verzending geschiedt voor risico van de opdrachtgever.
  72. Tenzij anders is overeengekomen, is de opdrachtnemer gehouden tot opslag van gegevens gedurende 2 jaar nadat de opdrachtgever de gegevens van de opdrachtnemer heeft ontvangen.
  73. Aansprakelijkheid en vrijwaring
  74. De door de opdrachtnemer aanvaarde opdrachten houden steeds een middelenverbintenis in en geen resultaatsverbintenis.
  75. De opdrachtnemer is jegens de opdrachtgever aansprakelijk indien er sprake is van een toerekenbare tekortkoming en de opdrachtgever de opdrachtnemer schriftelijk in gebreke heeft gesteld en daarbij de opdrachtnemer heeft gesommeerd om de gevolgen van de tekortkomingen binnen een redelijke termijn te herstellen en bovendien de opdrachtnemer aan deze sommatie niet of niet tijdig heeft voldaan.
  76. De opdrachtnemer is bevoegd om in goed overleg met de opdrachtgever voor eigen rekening tekortkomingen, waarvoor hij aansprakelijk is, te herstellen of de uit die tekortkomingen voortvloeiende schade te beperken of op te heffen.
  77. De opdrachtnemer erkent geen enkele aansprakelijkheid voor schade die onder een door de opdrachtgever verzorgde verzekering wordt gedekt.
  78. Indien de aansprakelijkheid van de opdrachtnemer wordt vastgesteld, is deze beperkt tot 100% van het factuurbedrag (exclusief BTW) van de opdracht waarbij elke opdracht op zich wordt beschouwd, zonder deel uit te maken van een groter geheel.
  79. In afwijking van voorgaande artikelen onder deze rubriek “aansprakelijkheid en vrijwaring” aanvaardt de opdrachtnemer géén aansprakelijkheid in de volgende gevallen:
  80. voor schade die naar normaal gebruik in de branche behoort te worden gedekt door een door de opdrachtgever of aannemer af te sluiten ABR-verzekering;
  81. voor de onjuistheid en/of onvolledigheid van de door de opdrachtgever aangeleverde dan wel door oprachtnemer bij derden opgevraagde informatie;
  82. voor werkzaamheden uitgevoerd door niet bij de opdrachtnemer in dienst zijnde personeel, dat op aanwijzing van de opdrachtgever bij de uitvoering van het werk is gezet;
  83. voor werk en/of werkzaamheden van werknemers van de opdrachtnemer die het betreffende werk / de betreffende werkzaamheden uitvoeren onder directie van de opdrachtgever of van de door de opdrachtgever aangewezen derden;
  84. voor afwijkingen in de door de opdrachtnemer verstrekte onderzoeksgegevens;
  85. voor schade als gevolg van opgetreden hindernissen, als bedoeld in bovenvermelde rubriek “hindernissen”, het uitvallen en / of disfunctioneren van de door de opdrachtnemer ter uitvoering van de opdracht ingezette apparatuur en materiaal;
  86. voor schade als gevolg van overschrijding van de (op)leveringstermijnen;
  87. voor schade als gevolg van het bereiken van de meetlocaties zoals maar niet beperkt tot spoorvorming;
  88. voor de onjuistheid van andere dan door de opdrachtnemer gerapporteerde conclusies en/of interpretaties die de opdrachtgever of derden verbinden aan door de opdrachtnemer geleverde onderzoeksresultaten en/of rapportages;
  89. voor de schade toegebracht aan de persoon/personen van de opdrachtgever en/of derden;
  90. in geval van overmacht zoals bedoeld in rubriek “Overmacht en stagnaties”.
  91. De opdrachtnemer is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade, daaronder inbegrepen bedrijfsschade, productieverlies, omzet- en/of winstderving, waardevermindering van producten of objecten evenmin als bedragen die in de uitvoeringskosten zouden zijn begrepen als de opdracht bij aanvang goed zou zijn uitgevoerd.
  92. Elke aansprakelijkheid van de opdrachtnemer vervalt na verloop van 5 jaar, gerekend vanaf de datum van de eindfactuur van de overeenkomst.
  93. De in huidige rubriek opgenomen beperkingen en/of uitsluitingen gelden niet indien de schade het gevolg is van opzet of grove schuld van de opdrachtnemer of van zijn leidinggevende ondergeschikten.
  94. De opdrachtgever is verplicht de opdrachtnemer en diens ingezette medewerkers te vrijwaren voor verbintenisrechtelijke aanspraken van derden ter zake van de uitvoering van de opdracht, voor zover deze aanspraken niet door de verzekering worden gedekt.
  95. Het recht van de opdrachtgever op schadevergoeding vermindert niet diens verplichting tot betaling conform de opdracht.
  96. Indien de tussenkomst van de verzekeraar van de opdrachtnemer betrokken is en deze een schadegeval aanvaardt, is de vergoedbare schade maximaal gelijk aan het bedrag dat door de verzekeraar wordt betaald.
  97. Geen enkele aansprakelijkheid kan ten laste worden gelegd van de opdrachtnemer wegens het niet of onvoldoende verzekerd zijn.
  98. Indien de opdrachtgever in gebreke is gebleven uiterlijk binnen de 3 werkdagen na vaststelling van het schadegeval hiervan bij aangetekend schrijven aan de opdrachtnemer kennis te geven, is iedere vergoeding uitgesloten.
  99. De vrijstelling of franchise valt eveneens ten laste van de opdrachtgever, behoudens indien de opdrachtgever kan aantonen dat er sprake is van een manifest foutief handelen, met uitdrukkelijke uitsluiting van onzorgvuldigheid, van de opdrachtnemer.
  100. Personeel
  101. De opdrachtgever verbindt er zich toe om tijdens en na de uitvoering (termijn van 12 maanden na volledige beëindiging van de opdracht) zich niet schuldig te maken aan afwerving van consultants of medewerkers van de opdrachtnemer dit zowel rechtstreeks als onrechtstreeks op straffe van een forfaitaire schadevergoeding van twee maal het jaarsalaris van de betrokken medewerker, onverminderd bijkomende schadevergoeding indien deze kan worden bewezen. Deze bepaling is eveneens van toepassing voor leveranciers van de opdrachtnemer.
  102. De opdrachtnemer is vrij om te bepalen welk personeel zal worden ingezet op een bepaalde opdracht en dit zowel op vlak van vakmanschap als aantal, tenzij anders is overeengekomen door partijen.
  103. Klachten
  104. Klachten dienen schriftelijk en per aangetekend schrijven ter kennis gebracht te worden aan de opdrachtnemer binnen de 8 dagen na kennisgeving van betreffende levering, prestatie, rapport edm. Enig protest is maar aanvaardbaar indien het betrekking heeft op het voorwerp van de kennisgeving en duidelijk bepaald en omschreven is. De opdrachtgever aanvaardt dat in geval een klacht tijdig en regelmatig wordt ontvangen, de vervanging of rechtzetting ervan door de opdrachtnemer zal geschieden zonder dat een schadevergoeding kan worden gevorderd.
  105. De opdrachtnemer behoudt zich het recht voor de overeenkomst als ontbonden te beschouwen in geval van omstandigheden in hoofde van de opdrachtgever die een verdere normale samenwerking tussen partijen onmogelijk maakt. Dit is tevens mogelijk indien het vertrouwen geschonden wordt ingevolge elementen die erop wijzen dat de opdrachtgever zich in liquiditeitsproblemen bevindt of de opdrachtnemer op de hoogte wordt gesteld van lopende procedures of uitvoeringen jegens de opdrachtgever die van aard zijn dat normalerwijze dient te worden geoordeeld dat de zekerheid op betaling afneemt. In voorkomend geval kan de opdrachtnemer volledige en integrale voorafbetaling vragen of bijkomende zekerheden vorderen alvorens de prestaties verder te zetten zonder dat hiertoe enige vergoeding ingevolge vertraging van de prestaties of werken kan gevorderd worden van de opdrachtnemer .
  106. Geschillen en toepasselijk recht
  107. Deze bijzondere voorwaarden vallen onder de toepassing van het Belgisch recht. Eventuele geschillen worden behandeld door de rechtbanken van het arrondissement Gent. Indien de wederpartij in geval van geschil, schriftelijk en voorafgaandelijk aan de inleiding van de vordering, meldt dat zij wenst dat de zaak wordt behandeld door de rechtbanken van het arrondissement Brussel kan, in onderling akkoord, afgeweken worden van de voormelde bevoegdheidsclausule. Indien de opdrachtnemer dit wenst, behoudt deze laatste zich eveneens het recht voor een zaak in te leiden voor de rechtbanken te Brussel of voor de bevoegde Rechtbank van de zetel van de wederpartij, in welk geval eveneens, behoudens schriftelijke afwijking, uitsluitend de Nederlandse taal zal worden gehanteerd.
  108. overeengekomen door partijen.

Klachten

  1. Klachten dienen schriftelijk en per aangetekend schrijven ter kennis gebracht te worden aan de opdrachtnemer binnen de 8 dagen na kennisgeving van betreffende levering, prestatie, rapport edm. Enig protest is maar aanvaardbaar indien het betrekking heeft op het voorwerp van de kennisgeving en duidelijk bepaald en omschreven is. De opdrachtgever aanvaardt dat in geval een klacht tijdig en regelmatig wordt ontvangen, de vervanging of rechtzetting ervan door de opdrachtnemer zal geschieden zonder dat een schadevergoeding kan worden gevorderd.
  2. De opdrachtnemer behoudt zich het recht voor de overeenkomst als ontbonden te beschouwen in geval van omstandigheden in hoofde van de opdrachtgever die een verdere normale samenwerking tussen partijen onmogelijk maakt. Dit is tevens mogelijk indien het vertrouwen geschonden wordt ingevolge elementen die erop wijzen dat de opdrachtgever zich in liquiditeitsproblemen bevindt of de opdrachtnemer op de hoogte wordt gesteld van lopende procedures of uitvoeringen jegens de opdrachtgever die van aard zijn dat normalerwijze dient te worden geoordeeld dat de zekerheid op betaling afneemt. In voorkomend geval kan de opdrachtnemer volledige en integrale voorafbetaling vragen of bijkomende zekerheden vorderen alvorens de prestaties verder te zetten zonder dat hiertoe enige vergoeding ingevolge vertraging van de prestaties of werken kan gevorderd worden van de opdrachtnemer .

Geschillen en toepasselijk recht

  1. Deze bijzondere voorwaarden vallen onder de toepassing van het Belgisch recht. Eventuele geschillen worden behandeld door de rechtbanken van het arrondissement Gent. Indien de wederpartij in geval van geschil, schriftelijk en voorafgaandelijk aan de inleiding van de vordering, meldt dat zij wenst dat de zaak wordt behandeld door de rechtbanken van het arrondissement Brussel kan, in onderling akkoord, afgeweken worden van de voormelde bevoegdheidsclausule. Indien de opdrachtnemer dit wenst, behoudt deze laatste zich eveneens het recht voor een zaak in te leiden voor de rechtbanken te Brussel of voor de bevoegde Rechtbank van de zetel van de wederpartij, in welk geval eveneens, behoudens schriftelijke afwijking, uitsluitend de Nederlandse taal zal worden gehanteerd.