BIM in de architectuur: 5 succesvolle projecten voor efficiënte communicatie en innovatie

5 succesvolle BIM-projecten in de architectuur

Ontdek de meerwaarde van Building Information Modeling (BIM) in de architectuurwereld met deze blogposts over 5 succesvolle projecten. Van renovaties tot nieuwbouw, BIM zorgt voor een efficiëntere communicatie en tijdswinst, en biedt een betrouwbare basis voor beslissingen. Leer meer over BIM in de praktijk aan de hand van voorbeelden, waaronder een nauwkeurig BIM-model voor tuinontwerp en een doordacht ontwerp met realistische simulatie van een vrijstaand pand.

Van renovaties tot nieuwbouw: de meerwaarde van BIM

Als we spreken over architectuur, dan zijn communicatie en samenwerking twee belangrijke kernwaarden. Innovaties staan gelukkig niet stil en door de jaren heen zagen diverse tools het levenslicht om de samenwerking tussen bouwheer en architect te vereenvoudigen. Een daarvan is Building Information Modeling (BIM).

In een intelligent 3D-model alle onderdelen in detail voorgeschoteld krijgen als gedeelde kennisbron en als betrouwbare basis voor het nemen van beslissingen; het is een utopie die dankzij BIM steeds meer realiteit wordt. Niet alleen betekent een BIM-model een financieel voordeel dankzij tijdwinst, de efficiëntere communicatie doet evenzeer jouw praktijk floreren.

Als het ware het toppunt van architecturale technologie dus en dat is diverse architecten niet ontgaan. We leiden jou in deze blogpost door 5 succesvolle architectuurprojecten, waar het BIM-model een belangrijke meerwaarde betekende.

1.) Villa Emilia: Een nauwkeurig BIM-model voor tuinontwerp

Basis BIM-model villa in De Haan

Op 150 meter van het strand in De Haan bevindt zich Villa Emilia, een Normandische villa anno 1930 in de charmante wijk ‘De Concessie’. Belle Epoque viert hoogtij in dit pareltje, maar om het plaatje af te maken en de bezoekers van de B&B een nog exclusievere ervaring te bezorgen, zal de tuin onder handen genomen worden.

Hiervoor werd een IFC BIM-model met 2D DWG en PDF-tekeningen gevraagd. Het project concentreerde zich op de buitenschil van het prestigieuze pand, waarbij het interieur niet werd gemodelleerd. Met een gedetailleerde inplanting en omgeving van de villa, de karakteristieken van de gevel en de aanduiding van verharde en onverharde zones, vormde dit model een accurate basis voor de tuinarchitect om het ontwerp uit de startblokken te laten schieten.

Het model werd uitgewerkt in het Lambert-72/TAW coördinatenstelsel en kan als IFC-bestand worden ingeladen in Vectorworks om verdere projectfases te voltooien.

Is er in de toekomst ook interesse in een opmeting van het interieur? Dan kan dit 3D-model eenvoudig worden uitgebreid.

2.) Een uitdagende zoektocht naar balans bij halfopen bebouwing in Poelkapelle

Basis BIM-model halfopen bebouwing in Poelkapelle

Woningen gedeeltelijk afbreken, renoveren en ruimtelijk van een nieuwe indeling voorzien is een van de veel voorkomende opdrachten van de architect. Een van de grootste moeilijkheden met een conventioneel ontwerpmethode is het onvermogen om elk facet van het project te illustreren.

Voor de bouwheer zijn de architecturale tekeningen vaak ingewikkeld en overweldigend, terwijl BIM het perfecte platform levert om het complete plaatje te begrijpen, zowel bij verbouwingen als bij nieuwbouwprojecten.

Voor een halfopen bebouwing in Poelkapelle werd een BIM-model in Archicad met PDF-tekeningen gevraagd. Het model werd uitgewerkt in een lokaal coördinatenstelsel en toonde een uitdagende zoektocht naar de balans in het uitwerken van de zichtbare structurele elementen. Het afbraakproces in de woning en zijn aanbouwen was namelijk deels gestart, waarbij bepaalde vloeren en plafonds reeds waren uitgebroken.

Dankzij het model krijgt de architect een accurate kijk op de huidige stand van zaken en krijgt hij alle parameters van het pand voorgeschoteld om ruimtelijk aan de slag te gaan. Het BIM-model is meer dan een krachtige visualisatie, ze bevorderen de voorspelbaarheid van constructies en zijn een belangrijke schakel is het preventief beheersen van fouten en risico’s in de ontwerpfase.

3.) Een doordacht ontwerp met realistische simulatie: vrijstaand pand in Opwijk

Basis BIM-model vrijstand pand in Opwijk

BIM is de ideale tool om bij het ontwerpproces een doordacht ontwerp aan te bieden, niet alleen esthetisch, evenzeer op vlak van materiaalkeuze en bouwfasering. Dankzij de grafische simulatie wordt het project in een realistisch scenario gepresenteerd; een effectieve visualisatie-tool dus, inclusief 2D-tekeningen en 3D-modellen.

Voor een vrijstaand pand in Opwijk werden PDF-tekeningen gevraagd, gegenereerd door middel van een Revit BIM-model. Dankzij de tekeningen kon de architect meteen aan de slag om creatieve interieurconcepten van de woning uit te werken en aan de klant voor te stellen.

Het 3D-model concentreerde zich op de volledige binnen- en buitenschil en aanbouw van het pand, inclusief de actuele layout van het interieur en de dakspanten op zolder. Bovendien werden de trappenhal en kelder metrisch correct gemodelleerd, om zo de veranderende vrije hoogtes en vloerpakketten in kaart te brengen.

De architect kan in een later stadium met het IFC-bestand aan de slag in Vectorworks om constructietekeningen op te maken.

4.) BIM als krachtige visualisatietool met voorspellende waarde in de ontwerpfase

Basis BIM-model half vrijstaand pand met schuur in Brugge

Het tijdperk waarin constructiedocumenten voorbereid werden via 2D-tekeningen behoort gelukkig tot het verleden. De complexe en tijdrovende manier van 2D-tekenen liet te veel aan de verbeelding over en het duurde soms jaren vooraleer het ontwerpteam de bomen door het bos zag. BIM maakt daar komaf mee.

Voor een half vrijstaand pand met schuur in het West-Vlaamse Brugge werd een Revit BIM-model met 2D DWG en PDF-tekeningen gevraagd. De vragende architect werkt met Autocad en Sketchup, de IFC-bestanden worden eenvoudig geïmporteerd in Sketchup en ook een methode om Revit-modellen te exporteren naar .skp-formaat is voorzien.

De keuze voor een 3D-model biedt als voordeel dat de architect op een zeer snelle en eenvoudige manier extra snedes en informatie op een later tijdstip uit het model kan halen. Verdere opmetingen zijn hier bijgevolg niet nodig en ook opnieuw tekenen op basis van de puntenwolk is overbodig.

5.) Archicad BIM-model met Sketchup 3D-visualisatie: een uitgebreide mapping van een rijhuis in Avelgem

Detail BIM-model rijhuis in Avelgem

Een woning in kaart brengen is een eerste stap, maar dit kan evenzeer worden uitgebreid naargelang uiteenlopende eisen. Voor een rijhuis in Avelgem werd bijvoorbeeld een Archicad BIM-model met 2D DWG en PDF-tekeningen gevraagd. Om ook de perceelsgrenzen duidelijk in kaart te brengen, wordt een proces verbaal met grensonderzoek van het pand en de onmiddellijke omgeving opgesteld, met extra aandacht voor de perceelsgrenzen achteraan en met de buren.

Daarnaast werd ook een Sketchup 3D-model aangeleverd, waarin alle elementen uit het Archicad-model zichtbaar en bewerkbaar zijn. Het model werd uitgewerkt in het Lambert-72/TAW coördinatenstelsel, aangezien de optie juridisch grensonderzoek er een onderdeel van uitmaakte.

Dankzij het 3D-model en de bijbehorende tekeningen heeft de architect een duidelijk beeld van de aangebouwde deeltjes van de langgerekte site. Evenzeer de uitgebreide snedes met gabariet van de buren geven duidelijk weer wat aan de andere zijde van de gemene muur ligt. Dankzij de combinatie van doorsneden en gabarieten heeft de architect een compleet beeld van het bouwwerk.

Ook benieuwd naar de mogelijkheden van BIM?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van BIM? Neem dan snel een kijkje op onze BIMshop website of neem contact met ons op. We leggen graag uit welke mogelijkheden er voor jou zijn!

Jij in het MEET HET team?

Kriebelt het bij jou om deel uit te maken van MEET HET? Bekijk onze vacatures of solliciteer spontaan op onze website.

Misschien heb jij binnenkort wel je eigen MEET HET landmeter kantoor in de buurt!

Op zoek naar een landmeter in de buurt?

MEET HET is een team van geassocieerde landmeters en experten. Door onze unieke samenwerking kan een breed gamma aan landmeetkundige diensten aangeboden worden door vakspecialisten met kantoren in heel Vlaanderen.

Voor algemene vragen, samenwerkingen of gekke projecten helpen we je graag via ons hoofdkantoor verder. Laat je gegevens achter in dit formulier en we nemen zo snel als mogelijk contact met je op.

MEET HET algemeen contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.