BIM: De Rotonde

Het gebouw

Als je in Westende op de zeedijk wandelt, kan je er niet naast kijken. Het Grand Hotel Bellevue, ook gekend als ‘De Rotonde’, is herkenbaar aan de typerende halfronde voorbouw. Het werd tussen 1909 en 1911 gebouwd als luxehotel. Het gebouw bestaat uit een betonnen skelet, met daarrond de bekleding. Dat was toen een zeer vooruitstrevende manier van bouwen.

Vraag van de klant

Ons verhaal start bij de betonnen draagstructuur. De Rotonde heeft immers heel wat last van betonrot, waardoor men vreest voor stabiliteitsproblemen. Op dit moment wordt het gebouw ondersteund door schoren, in afwachting van een structurele oplossing.

In het kader van de renovatieplannen, kwam de vraag om een 3D-model te maken van dit gebouw. Op basis van dit model wil men bekijken wat de huidige structuur aankan qua belasting en waar er eventueel zal moeten verstevigd worden.

In praktijk

“Dit is geen standaardpakket van de BIMshop. Daarvoor is dit project te groot, dus bieden we onze klant maatwerk aan,” vertelt Jonas Van Dosselaer. “Er zijn heel wat verschillende mensen betrokken. Karen Deckers, onze vliegende landmeter, heeft het gebouw gescand. Dit gebeurde gespreid over een viertal dagen Om de daken te scannen hebben we een drone ingezet.  Nadat alle data verzameld was, heeft Pieter Vanbesien, onze projectleider, de scanregistratie gedaan en de dronedata verwerkt.”

Jonas vervolgt: “Het maken van het 3D-model wordt voor dit project uitbesteed. Louise Marques en ikzelf begeleiden hem bij dit proces. Men is ondertussen al vier weken fulltime aan het modelleren. Normaal gezien proberen we voor de BIMshop zoveel mogelijk ‘in house’ te doen, maar bij een project van deze grootte kunnen we wel wat externe hulp gebruiken.”

Louise vult aan: “De klant vraagt een model met een LOD300. Deze hoge detailgraad is verplicht om dat de Rotonde beschermd erfgoed is. Dit betekent dus dat we elk materiaal, elk detail, exact modelleren zoals het in de werkelijkheid is. De Rotonde is een gebouw met een erg repetitieve gevel, dus kunnen we met modules werken per type terras. Vervolgens wordt er per terras gekeken of de module voldoet aan de standaardafwijking en wordt elk terras apart nog verder in detail gemodelleerd. Ik controleer of de afwijking van het 3D-binnen onze standaarden valt.”

“Deze controle is erg belangrijk,” zegt Jonas. “Zelf doe ik bij dit project niets operationeel. Ik volg de vorderingen op en verzorg het contact met de klanten. We hebben hier veel verschillende technieken en veel verschillende mensen. Dit maakt zo’n maatwerkproject best wel interessant.”

BIM

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten

Meet Het Logo Icon White

Voor algemene vragen,
samenwerkingen of gekke
projecten helpen we je graag via
ons hoofdkantoor verder.

CONTACTEER ONS Arrow Link