De sterke visualisatie en voorspelbaarheid zijn de grootste voordelen

ECOLOGISCHE ARCHITECTUUR EN ENERGIEADVIES

Het zesdelige team van EA+ Architecten is gepassioneerd door ecologie en duurzaamheid en dat trekken ze door in alle facetten. “Onze naam is niet willekeurig gekozen”, zo steekt Martijn van wal. “EA+ staat voor Ecologische Architectuur en Energieadvies, waarbij we ons dus niet alleen focussen op het bouw- en verbouwingsproces met een duurzame insteek, we willen evenzeer andere architecten en studiebureaus adviseren met betrekking tot duurzaamheid, energieprestaties, materiaalgebruik… Zowel particuliere woningen als publieke gebouwen met een ecologisch aspect komen aan bod en daar is Gotje 17 in de West-Vlaamse hoofdstad één van.”

PROJECT GOTJE 17 IN EEN NOTENDOP

Wie door Gotje slentert richting het Brugse centrum, botst ter hoogte van nummer 17 op een oude staalwerkplaats. Het authentieke pand was de thuisbasis voor diverse frees- en draaimachines, maar na ettelijke decennia dringt een functiewijziging zich op. “We transformeren het gebouw naar de nieuwe huisvesting van het Masereelfonds, een vereniging voor socio-cultureel volwassenenwerk dat gedragen wordt door vrijwilligers en geëngageerde leden”, verklaart Martijn. “Met de renovatiewerken willen we ventilatie en verwarming voorzien en de ruimte klaarstomen voor bijeenkomsten, lezingen en vergaderingen. De staalstructuur in het dak wordt behouden en de mooiste, authentieke draai- en freesmachines krijgen een plaatsje in het nieuwe ontwerp, om de charme en identiteit van het industriële pand niet verloren te laten gaan. We spreken hier natuurlijk over een complexe bestaande toestand in stedelijke context, waarbij het BIM-model eerder noodzaak dan luxe is.”

ONTEGENSPREKELIJKE PLUSPUNTEN VAN BIM

“Conflicten komen sneller aan het licht”

Werken met BIM biedt een aantal troeven die perfect in het gedachtegoed van architecten passen, en dus op de leest van de principes van bouwindustrialisatie zijn geschoeid. “Een belangrijke doelstelling is de bundeling van kennis en informatie in een digitaal model, met een aanzienlijke tijdswinst als resultaat. Bovendien wordt het kenniszwaartepunt van de bouwoefening naar voren geschoven en worden veranderingen op een erg efficiënte manier doorgevoerd, waardoor conflicten vroegtijdig aan het licht komen; clash detection zoals we zeggen. Wanneer we bijvoorbeeld in de oude werkplaats ventilatiebuizen willen hangen, krijgen we dankzij het BIM-model meteen de mogelijke plaatsen voorgeschoteld. We kunnen eenvoudig anticiperen op problemen, die zonder het BIM-model pas op de bouwplaats zouden komen bovendrijven”, vertelt Martijn. De hoge mate van voorspelbaarheid heeft een positieve impact op het budget en de timing, deadlines kunnen strakker worden gepland en het kostenplaatje wordt nauwkeuriger berekend. 

“We visualiseren de ruimtelijke werking”

Naast technische en zakelijke voordelen biedt een BIM-model ook een meerwaarde op creatief vlak, wat an sich een enorme waarde in de werking van een architectuurpraktijk belichaamt. Dat is ook Martijn niet ontgaan. “Een bijkomende troef van bouwen met BIM is dat we de bouwplannen op elk moment en in een fractie van een seconde kunnen visualiseren, wat de beleving extra ten goede komt. Het is eenvoudig om af te toetsen wat de ruimtelijke werking is van een bepaalde verandering, waardoor we het potentieel van een pand optimaal kunnen benutten. In de Brugse woning werd die meerwaarde des te duidelijker. Het pand wordt namelijk gedomineerd door een grote lichtstraat, wat we ook in het nieuwe ontwerp willen behouden. In het BIM-model konden we snel merken door welke toevoegingen we die ruimtelijkheid verloren”, zo gaat Martijn verder. “Ten slotte verloopt ook de communicatie met andere partijen aanzienlijk efficiënter. Zo kan de ingenieur stabiliteit zaken direct tekenen in het model en meteen zijn meetstaat genereren. Natuurlijk zitten nog niet al onze partners op eenzelfde lijn, we hebben nog een weg af te leggen, maar in de toekomst willen we steeds vaker onze pijlen richten op werken met BIM-modellen.”

OOK BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN?

Wilt u er over weten? Neem dan snel een kijkje op onze BIMshop of neem contact met ons op, we leggen graag uit welke mogelijkheden er voor u zijn.

BIM

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten

Meet Het Logo Icon White

Voor algemene vragen,
samenwerkingen of gekke
projecten helpen we je graag via
ons hoofdkantoor verder.

CONTACTEER ONS Arrow Link