MEET HET ACADEMY – 15/02/22

Event

Dinsdag 15 februari 2022 - Mercatormuseum Sint-Niklaas

!! Opgelet de plaatsen zijn beperkt - Inschrijven kan t.e.m. woensdag 9 februari !!

Praktisch

16:00 Ontvangst
16:30 Volautomatische zettingsmetingen voor elke landmeter
17:00 Gegidste rondleiding en bezoek Mercatormuseum
18:30 Einde

25 EUR excl. BTW per persoon, gratis voor MEET HET.
Locatie: Zamanstraat 49D , 9100 Sint-Niklaas
Betaling ter plaatse en factuur na afloop van het event.
Vergeet je Covid-safe-ticket niet.

Schrijf je hier in!

Volautomatische zettingsmetingen

Om 16:30 wordt door Bram Van Londersele (mede-oprichter MEET HET en landmeter-expert) een korte toelichting gegeven rond monitoring in het algemeen en het automatiseren van zettingsmetingen in het bijzonder.
In deze sessie zal uitgelegd worden hoe monitoring laagdrempelig gemaakt kan worden en hoe je er als landmeter mee aan de slag kan gaan.

Mercatormuseum

Om 17:00 start de gegidste rondleiding en het bezoek aan het Mercatormuseum.
De figuur en het werk van Gerard De Cremer, alias Gerard Mercator, worden in het museum in de schijnwerpers geplaatst. Als toonaangevend wetenschapper verplaatste Mercator in de renaissance immers de bakens van de cartografie. Zo introduceerde hij het begrip ‘atlas’ voor ‘een samenhangende verzameling kaarten’ en de ‘Mercatorprojectie’. Die liet in 1569 zeevaarders voor het eerst toe een vaste koers uit te zetten.

De zeldzame aardglobe (1541) en hemelglobe (1551), opgenomen in de Vlaamse topstukkenlijst, zijn dé blikvangers van het museum. Maar daar stopt het niet. Er is een rijke verzameling atlassen van Mercator en tijdgenoten Hondius en Ortelius. Alle schitteren in de vitrines. Via computeranimaties, videoreportages en interactieve aanraakschermen wordt het belang van de kaarten, atlassen en globes van Mercator in een hedendaagse context duidelijk gemaakt. Het historische verhaal is compleet met een zorgvuldige selectie kaarten van de 17de tot de vroege 19de eeuw.

In de afdeling moderne cartografie kom je aan de hand van wandkaarten, werk- en meetinstrumenten en digitale toepassingen alles te weten over de geschiedenis van het kaarten maken van 1830 tot 2014. Je leert er alles over hoe het bronnenmateriaal van een kaart evolueerde van luchtfoto’s naar satellietfoto’s. En je ontdekt hoe kaarttoepassingen een licht werpen op actuele vraagstukken over ruimtelijke ordening, ecologie, navigatie en mobiliteit.

In de tentoonstellingsruimte wisselen historische tentoonstellingen af met tijdelijke projecten over hedendaagse kaarttoepassingen. Lezingen, workshops en themalessen gaan door in de educatieve ruimte, passend aangekleed met antieke schoolkaarten en luchtfoto’s.

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten

Meet Het Logo Icon White

Voor algemene vragen,
samenwerkingen of gekke
projecten helpen we je graag via
ons hoofdkantoor verder.

CONTACTEER ONS Arrow Link