Ontdek de kracht van BIM voor architecten

Financieel voordeel dankzij tijdwinst

Vanuit een helikopter kijk je naar beneden en je herkent de natuurgebieden en stedelijke omgevingen. Als je iets lager vliegt, krijg je ook een beter beeld over het wegennetwerk en uiteindelijk slaag je erin alle gebouwen afzonderlijk te identificeren; zo werkt het ook met BIM. Dankzij een intelligent 3D-model krijg je alle onderdelen in detail voorgeschoteld, alles vervat in slechts één model; een gedeelde kennisbron dus en een betrouwbare basis voor het nemen van beslissingen. 

In eerste instantie betekent een BIM-model een voordeel op financieel vlak. Hoe je het ook draait of keert, de financiële kant zal altijd een belangrijke factor blijven. Nog niet zo heel lang geleden was het gebruikelijk dat een tekenaar uren spendeerde aan het manueel uittekenen van wanden, deuren en ramen. Dankzij BIM verloopt dit veel sneller en volledig automatisch. Bovendien zorgt een aanpassing op één niveau voor een kettingreactie. De parameters en informatie worden op alle niveaus gesynchroniseerd, waardoor je niet alleen dubbel werk vermijdt, maar ook het aanpassingswerk en de kans op fouten tot een minimum herleidt. Dit betekent een aanzienlijke tijdswinst voor de architect; extra tijd die nuttig besteed kan worden aan hetgeen ze het liefste doen: creatief ontwerpen.

Efficiënte communicatie doet de praktijk floreren

Een tweede aspect dat een BIM-model zo aantrekkelijk maakt, is dat het een een interessante tool vormt om samenwerkingen te versterken en communicatie efficiënter te laten verlopen. Het interne ‘teamwork’ schakelt namelijk een versnelling hoger doordat meerdere medewerkers aan eenzelfde BIM-project simultaan én live kunnen werken. Bovendien zijn ook vergaderingen met een 3D-model – waar je zeer snel aanpassingen in kan doorvoeren en meteen gereflecteerd ziet in de tekening – een heel efficiënte en transparante methode. 

Niet alleen de interne communicatie verloopt efficiënter, ook de externe partijen plukken er de vruchten van. Elke bouwpartner oefent zijn taak uit als een aparte schakel in de keten. Het samenwerken verloopt vaak te beperkt en dossiers worden van de ene partij aan de andere doorgegeven, met verlies van informatie tot gevolg. Dankzij BIM werken alle bouwpartners in een vroeg stadium op een geïntegreerde manier samen; het eilandwerken wordt dus vervangen door een ketenintegratie en dat komt de efficiëntie alleen maar ten goede. Want goede afspraken leiden tot een goede samenwerking.

Verfijnd 3D-model trekt klanten over de streep

Naast technische en zakelijke voordelen biedt een BIM-model ook een meerwaarde op creatief vlak, wat an sich een enorme waarde in de werking van een architectuurpraktijk belichaamt. Een eigen ontwerpproces betekent voor jouw kantoor namelijk een eigen identiteit en het is deze identiteit die klanten over de streep haalt om jou als partner te kiezen voor hun bijzondere bouwprojecten. 

Dankzij BIM worden heldere, creatieve en visuele informatiemodellen opgebouwd en zoals altijd zegt een beeld meer dan duizend woorden. Met gedetailleerde en eenvoudig interpreteerbare visualisaties in het ontwerp, overtuig je potentiële klanten dan ook een stuk sneller, zelfs als ze geen technische achtergrond hebben. Een verfijnd technische en vooral heldere tekening heeft nu eenmaal een hoge esthetische waarde. Met de juiste instellingen spreken BIM-modellen dus ook deze taal, in 2D én 3D. ‘Exploded view’-modellen weten de aandacht te trekken, tonen op een esthetische manier veel informatie en doen denken aan de bekende, indrukwekkende lijntekeningen van het Japanse architectenkantoor Atelier Bow-Wow.

Ook benieuwd naar de mogelijkheden?

Wil je er meer over weten? Neem dan snel een kijkje op onze BIMshop of neem contact met ons op, we leggen graag uit welke mogelijkheden er voor jou zijn.

BIM

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten

Meet Het Logo Icon White

Voor algemene vragen,
samenwerkingen of gekke
projecten helpen we je graag via
ons hoofdkantoor verder.

CONTACTEER ONS Arrow Link