Revit onder de knie krijgen met Lander Bral

Een korte toelichting van het project

“Klanten van mij wilden een oude hoeve renoveren. Ze dromen weg bij het idee van een gezellige plaats om rustig van hun pensioen te genieten en in een authentieke omgeving oud te worden. Hiervoor hebben ze een stuk grond met woning gekocht, inclusief grote weide”, zo vertelt Lander. “Het bebouwde gedeelte gaan ze met de grond gelijk maken, om er vervolgens een nieuwbouwwoning op te plaatsen. Op de weide blijft het natuuraspect uiteraard behouden en ze besloten er een miniatuurbos van te maken, gevuld met bomen dus. Voordat de werken uit de startblokken konden schieten, wilde het architectenbureau enerzijds weten hoeveel volume er diende afgebroken te worden en wat de niveaus van het straat waren en anderzijds wilden ze het volledige terrein in kaart brengen.”

Van opmeten naar modelleren

Bij het afbreken van een oud pand en het plannen van een nieuwbouwwoning komen diverse partijen in actie. De eerste schakel – en tevens meteen een belangrijke – is de landmeter, een verantwoordelijke taak waarvoor de nodige expertise is vereist. “Aangezien de opmeting van de binnenkant van een van de gebouwen uiteindelijk toch niet nodig was, was het interessanter om het perceel topografisch op te meten. Van de volumes die werden afgebroken had ik geen verdere detaillering nodig, en om de hoogtepunten van het weiland en de grachten op te meten, was het totaalstation mijn rechterhand. In eerste instantie heb ik de meetverwerking in AutoCad Civil uitgevoerd, om dit vervolgens zelf te modelleren in Revit. Waarom? Het architectenbureau werkt hiermee en zo krijg ik een beter beeld van de uiteenlopende mogelijkheden.”

Het Revit-leerproces stap voor stap

Met een nieuw programma leren werken is niet altijd een sinecure; de vele mogelijkheden en uiteenlopende functies creëren in eerste instantie meer chaos dan opheldering en de nodige oefening is vereist om door de bomen het bos te zien. Een interessant leerproces, waar Lander gemotiveerd aan begon. “Ik heb al veel projecten in Revit laten opleveren, maar zelf liet ik het navigeren en modelleren links liggen. De eerste keer dat je zo’n programma opent, is het worstelen, je kan er niets mee aanvangen. Hoewel het niet mijn intentie is om zelf grote modelleeropdrachten uit te voeren, lijkt het me wel een mooie meerwaarde om basismetingen in Revit te kunnen opleveren. Wat ik van het leerproces vond? Enorm nuttig! Ik wou het reilen en zeilen van Revit ontdekken om een beter beeld te krijgen van wat ik precies aanlever aan mijn klanten en welke mogelijkheden zij er vervolgens mee hebben. Dankzij COVID-19 had ik wat meer tijd voor zelfstudie, maar ik moet wel toegeven dat ik in de toekomst hoop hier geen tijd meer voor te hebben, waardoor ik het modelleerwerk in Revit liefst kan doorgeven aan mijn collega Filip”, aldus een lachende Lander. “Na twee dagen had ik het programma beter onder de knie. De grootste uitdaging? Het omzetten van Civil naar Revit, hiervoor heb ik heel wat heen en weer gemaild met de leverancier Geo-IT, maar het is uiteindelijk gelukt en daar ben ik zeer tevreden over!”

De evolutie van architectuurprojecten volgens Lander

Als we polsen naar zijn toekomstvisie over architectuurprojecten, heeft Lander een duidelijk antwoord klaar. “Wie weet wordt in de toekomst wel alles in 3D gemodelleerd. Niet zo onlogisch, want een van de voordelen van 3D is dat alle plannen te allen tijde consistent zijn, terwijl fouten, onnauwkeurigheden of vergetelheden bij 2D-tekenwerk eerder onvermijdelijk zijn. Het verkeerd plaatsen van een deur of het vergeten van een raam sluipt wel vaker in dergelijke tekeningen en dat moet uiteraard vermeden worden. Bovendien lag de kost voor 2D-tekenwerk en 3D-tekenwerk voor een van mijn projecten niet ver uiteen, waardoor de klant wijselijk voor het 3D-model koos. Mijn conclusie? Het leren werken met Revit vroeg veel uitpluiswerk, maar het was bovenal een zeer interessant leerproces”, zo besluit Lander.

BIM

Lees ook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten

Meet Het Logo Icon White

Voor algemene vragen,
samenwerkingen of gekke
projecten helpen we je graag via
ons hoofdkantoor verder.

CONTACTEER ONS Arrow Link