Woontoren in Peterboswijk krijgt een nieuw jasje

Opmeting en uitzetwerk

De grootste sociale woonwijk van het Brusselse Gewest situeert zich in Anderlecht, in de Peterboswijk om precies te zijn. De wijk strekt zich uit over 17 hectare, met veel open ruimtes en een groot potentieel. Een gebrek aan visie en leesbaarheid zorgt echter voor een beruchte reputatie, mede door de negatieve berichtgeving in het nieuws. Maar er zijn grootse plannen; Peterbos krijgt een coherentie en ambitieuze renovatie om de reputatie om te buigen tot een aangename wijk om te vertoeven. Een van de investeringen is de renovatie van de grote woontoren van 19 verdiepingen.

19 verdiepingen en 120 woonunits

Wie door het Peterbospark wandelt kan er niet omheen: de grote woontoren schiet als bombast uit de grond en neemt een prominente plaats in op de skyline van de omgeving. De toren is maar liefst 60 meter hoog, beslaat 19 verdiepingen en heeft 120 woongelegenheden. “De renovatie van de woontoren situeert zich aan de buitenzijde”, zo vertelt Jens Mertens, de verantwoordelijke landmeter-expert van MEET HET. “De buitenschil en het dak worden onder handen genomen en geïsoleerd, bestaande ramen worden vervangen en extra raamopeningen worden gecreëerd. Bovendien werd één van de brandtrappen vernieuwd, om de toegankelijkheid vanuit het gebouw te verhogen. En daar stopt het niet, de renovatie gaat nog een stap verder door de installatie van nieuwe balkons in staal, hangend aan de gevel.” Een huzarenstukje dus, dat enkel geklaard kan worden door een mastodont van een telescopische kraan en met de juiste, nauwkeurige metingen als basis van de renovatie.


Balkon opmeten en in kaart brengen

Een gevel renoveren wordt niet zomaar uit de duim gezogen en vraagt dan ook de nodige voorbereidingswerken. Aangezien bij de bouw van de toren niet elke verdieping 100% uniform werd uitgevoerd, waren opmetingen eerder noodzaak dan luxe. “In eerste instantie was ik verantwoordelijk voor het opmeten van de balkons. Die nauwkeurige hoogtes en breedtes worden door het bouwbedrijf gebruikt om de plannen te optimaliseren en de productie voor de gevelelementen af te stemmen op de bestaande toestand. Hoewel eerst gedacht werd dat dit allemaal perfect in één lijn ging liggen, bewijst de werkelijkheid vaak het tegendeel, zo leert ervaring ons”, aldus Jens. “De opmetingen van de balkons dateren uit 2019, maar in de zomer van 2020 ben ik naar de plaats teruggekeerd om assen uit te zetten. Op elk verdiep duidde ik de verticale as aan op de gevel, wat als basis dient voor de staalconstructie. Nog een leuk weetje: de werken voor het uitzetten worden uitgevoerd met een hefsteiger, een groot werkplatform dat langs de buitenzijde van het gebouw op en neer beweegt over de 19 verdiepingen.”


Uitdagend project door de hoogte

Een woontoren van maar liefst 60 verdiepingen, de mensen met acrofobie trekken ongetwijfeld hun wenkbrauwen op en weigeren resoluut er een voet binnen te zetten. En zelfs voor landmeter Jens, bij wie hoogtevrees eerder onbekend is, ging de hoogte niet onopgemerkt voorbij. “Om de afmetingen van de balkons in kaart te brengen, is het totaalstation mijn rechter hand. Maar aangezien deze op een redelijke afstand van de toren moet staan – vermits het anders te steil is om te meten op de prisma’s – had ik een tweede persoon nodig om mij te assisteren. Mijn collega bleef op het gelijkvloers, terwijl ikzelf aanklopte bij de bewoners om toegang te krijgen tot de balkons. En daar haal ik meteen een tweede moeilijkheid aan. De sociale woningen bleven bewoond gedurende de opmetingen, waardoor niet iedereen altijd even happig was op het bezoek van een landmeter. Bovendien konden we in eerste instantie niet alle balkons betreden, waardoor een tweede meetronde zich aandrong. Een uitdagend project waar ik tevreden op terugblik”, zo besluit Jens.

Lees ook