Sam doet onderzoek naar de automatisatie van scan to BIM

Het belang van BIM model in de bouwsector

Automatisatie, er is veel vraag naar. Kunnen we het proces van scan naar BIM volledig automatisch laten verlopen? Sam doet er onderzoek naar.

BIM (Building Information Modeling) is een proces waarbij digitale modellen van gebouwen worden gemaakt, beheerd en gedeeld door architecten, ingenieurs en bouwers. Het gebruik van BIM heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt, voornamelijk vanwege de voordelen die het biedt in termen van efficiëntie, kostenbesparing en nauwkeurigheid.

Onderzoeker Sam doet onderzoek naar de automatisatie van scan to BIM

Deze maand gaan we een kijkje nemen achter de schermen bij Sam, onderzoeker bij MEET HET. Samen met KU Leuven doet Sam onderzoek naar de automatisatie van Scan to BIM om zo automatisch mogelijk aan de slag te kunnen gaan met onze puntenwolken.

“Ik doe momenteel samen met KU Leuven onderzoek voor MEET HET.” vertelt Sam De Geyter. “We doen onderzoek naar een automatisatie van de scan to BIM pijplijn, om zo automatisch mogelijk een BIM model te maken van een puntenwolk gecapteerd door laserscanners.”

“Dat onderzoek bestaat uit verschillende stappen”, zegt postdoctorale reasearcher Geomatica Maarten Bassier, “het eerste dat we gaan doen is een interpretatie van die puntenwolk maken. Zo halen we daar structuur elementen uit zoals muren, vloeren, plafonds.

“Eenmaal we die gevonden hebben gaan we het BIM model opbouwen in een eerste fase. In een tweede fase verrijken we dit model met deuren en ramen, maar ook met domeinspecifieke elementen zoals brandblussers. Het gaat specifiek om recurrente objecten die zeer arbeidsintensief zijn om manueel te modelleren.” besluit Maarten.

“Momenteel zijn we nog in het start stadium van het onderzoek”, vervolgt Sam, “we zijn vooral bezig met de vraag hoe we die puntenwolken gaan interpreteren en indelen in bepaalde klassen zoals muren en vloeren.”

“Het onderzoek dat we doen proberen we zo relevant mogelijk te maken voor het werkveld.” zegt afdelingshoofd Geomatica Maarten Vergauwen. “We zijn blij dat we dit samen kunnen doen met MEET HET. Zo zijn we zeker dat deze automatisatie nuttig is voor mensen in het werkveld.”

Jij in het MEET HET team?

Kriebelt het bij jou om deel uit te maken van MEET HET? Bekijk onze vacatures of solliciteer spontaan op onze website.

Misschien heb jij binnenkort wel je eigen MEET HET landmeter kantoor in de buurt!

Op zoek naar een landmeter in de buurt?

MEET HET is een team van geassocieerde landmeters en experten. Door onze unieke samenwerking kan een breed gamma aan landmeetkundige diensten aangeboden worden door vakspecialisten met kantoren in heel Vlaanderen.

Voor algemene vragen, samenwerkingen of gekke projecten helpen we je graag via ons hoofdkantoor verder. Laat je gegevens achter in dit formulier en we nemen zo snel als mogelijk contact met je op.

MEET HET algemeen contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.