BIM model

De term BIM duikt steeds vaker op in bouwwereld en is dan ook niet meer weg te denken binnen onze sector.

Maar wat betekent het concreet?
Onder BIM verstaat men doorgaans Building Information Models (het bouwinformatiemodel) of Building Information Modelling (het maken van digitale bouwmodellen).
Het is met andere woorden een virtuele voorstelling van het pand, waarbij geometrie en informatie aan elkaar gekoppeld worden.

Een BIM-model wordt gebruikt om een (ver)bouwproces in eerste instantie digitaal te testen, zodat fouten niet op de werf worden ontdekt en de faalkosten aanzienlijk worden gereduceerd.
En dat is niet het enige voordeel.
Een aanpassing in 3D wordt meteen doorgevoerd in de gelinkte 2D-plannen, waardoor inconsistentie van de tekeningen definitief tot het verleden behoort.

En hoe gaat dat in zijn werk?
De modellen werken we uit volgens de verschillende graden van detail – ook wel Level Of Detail genoemd: LOD100, LOD200, LOD250, LOD300 of LOD350.
Als basis voor de opmaak van de geometrie gebruiken we de puntenwolken die afkomstig zijn van 3D-scans, fotogrammetrie met drones, totaalstation- en GPS-metingen of bestaande 2D-plannen.

We bouwen de modellen in Archicad of Revit, maar ook aanleveren in IFC (het standaard uitwisselingsformaat voor BIM-modellen) is zeker mogelijk.