Pieter: “Schade opmeten met een puntenwolk”

3D scan: een puntenwolk uit het verleden

Pieter: “Schade opmeten met een puntenwolk”

Een ongelukkig toeval

Een jaar geleden heeft MEET HET een houten staketsel gescand in Hoboken. Dit staketsel diende om aan te meren voor een overzetboot en is opgemeten en gescand in functie van een nieuwe brug die daar geplaatst ging worden. Een goed, volledig afgerond project. Of dat dachten we toch.

Enkele maanden geleden werden we opnieuw door dezelfde klant gecontacteerd: er was een boot tegen dit houten staketsel gevaren. Om de schade goed te kunnen begroten, gingen we het houten staketsel opnieuw opmeten.

MEET HET: Dag Pieter, hoe hebben jullie dit aangepakt?

Pieter: “Eerst en vooral is het staketsel opnieuw gescand met dezelfde grenzen. Deze zijn dan gematcht aan elkaar zodat we exact dezelfde beelden hadden. Het was heel handig dat we een puntenwolk van voor het ongeval hadden. Dat maakte de schadeclaim natuurlijk gemakkelijker.”

“We hebben de twee puntenwolken één op één met elkaar vergeleken en zo kregen we een verschilkaart tussen de twee puntenwolken. Je zag meteen waar er geen probleem was, en waar er duidelijk schade was.”

Hoe zat het met de schade?

“Er was heel veel schade. Sommige balken stonden scheef, sommige waren zelfs nergens meer te bespeuren. Je kon de schade ook duidelijk waarnemen als je naar het staketsel keek. Dit kan je ook zien op de foto’s.”

Waren er moeilijkheden?

“De grootste moeilijkheid is dat de eerste scan gemaakt is bij hoogwater en de scan van de schadeclaim bij laagwater. Hierdoor ontbrak er nog een stukje data dat we niet konden vergelijken. Met de getijden moesten we natuurlijk ook wachten tot het water gezakt was om alles te kunnen scannen.”

Een ongelukkig maar gemakkelijk toeval dus?

“Af en toe doen we wel schadeclaims, maar dan heb je geen beginpuntenwolk. Naar mijn weten was dit de eerste keer dat we het schadegeval konden opmeten en met een eerste puntenwolk konden vergelijken. Dit viel dus, per ongeluk, goed uit”, vertelt Pieter. “Het was tof dat we deze meting ook voor een ander doel konden gebruiken dan hij oorspronkelijk nodig was”.

Dit project iets voor jou?

Kriebelt het bij jou om deel uit te maken van MEET HET? Bekijk onze vacatures of solliciteer spontaan op onze website.

Misschien heb jij binnenkort wel je eigen MEET HET landmeter kantoor in de buurt!